Situació i tendències del terrorisme a la Unió Europea

Publicat recentment per Europol, l’Informe sobre la situació i tendències del terrorisme de la Unió Europea 2022 (TE-SAT) ofereix l’estudi d’intel·ligència més complet i actualitzat sobre el terrorisme a la Unió Europea.

L’informe d’Europol TE-SAT 2022 es basa en dades quantitatives proporcionades a Europol pels estats membres de la UE sobre atacs terroristes, detencions i decisions judicials dictades per delictes terroristes. Els socis d’Europol també van proporcionar informació qualitativa i valoracions valuoses que enriqueixen les conclusions de l’informe.

Les conclusions del TE-SAT 2022 confirmen que el terrorisme encara representa un perill real i actual per a la Unió Europea:

L’any 2021 es van registrar 15 atacs terroristes completats, frustrats o fallits a la Unió Europea. Els quatre atacs completats incloïen tres atacs terroristes gihadistes i un atac terrorista de l’extrema esquerra.

Les autoritats policials de la UE van detenir 388 sospitosos per delictes relacionats amb el terrorisme l’any 2021. D’aquests, més de dos terços (260) es van dur a terme després d’investigacions sobre delictes de terrorisme gihadista a Àustria, França i Espanya.

Els procediments judicials conclosos l’any 2021 van donar lloc a 423 condemnes per delictes de terrorisme.

Els actors solitaris continuen sent els principals autors dels atacs terroristes i extremistes violents a Europa. No obstant això, les trames d’atac en què participaven diversos actors també es van interrompre l’any 2021. Els individus que duen a terme atacs sols s’han associat principalment amb el terrorisme gihadista, el terrorisme de dretes i l’extremisme violent.

L’any 2021, en els atacs terroristes es va utilitzar armament que és relativament fàcil d’aconseguir i no requereix grans habilitats per al muntatge o l’ús. Les armes utilitzades en atacs a la UE l’any 2021 incloïen armes blanques, vehicles (en atacs d’impacte) i dispositius incendiaris improvisats.

D’altra banda, la propaganda terrorista difosa en línia l’any 2021 ha continuat reflectint temes relacionats amb la COVID-19. L’augment de temps passat en línia a causa de les restriccions per la pandèmia, entre altres motius, constitueix un factor de risc en el camí potencial de les persones vulnerables cap a l’extremisme.

L’extremisme violent contra la COVID-19 i l’extremisme antigovernamental, que no està afiliat a activitats terroristes i extremistes violentes tradicionals, van sorgir en alguns estats membres i països no comunitaris. Aquestes formes d’extremisme violent es van materialitzar en amenaces obertes, missatges d’odi escampats en línia i, en alguns casos, l’ús de la violència.

Els desenvolupaments geopolítics a regions clau fora de la UE influeixen en les narratives terroristes i la propaganda difosa als estats membres. L’actual amenaça terrorista per als estats membres sembla que no s’ha vist afectada directament per la presa de poder per part dels talibans a l’Afganistan. No obstant això, va augmentar l’atenció mundial a les insurreccions de motivació religiosa i, per tant, va oferir als gihadistes afiliats tant a Al-Qaeda com al grup terrorista autoproclamat Estat Islàmic (EI) oportunitats de promoure les seves pròpies argumentacions.

El TE-SAT aprofundeix en els següents tipus de terrorisme: terrorisme gihadista, terrorisme de dretes, terrorisme d’esquerres i anarquista, terrorisme etnonacionalista i separatista i altres tipus de terrorisme.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari