Els extremistes violents no són llops solitaris

Tal com va publicar recentment The Conversation, el professor de la Universitat de Rutgers, Alexander Hinton, considera que l’expressió ‘llop solitari’ és enganyosa, ja que els extremistes violents gairebé sempre formen part d’un grup, i l’ús repetit d’aquesta expressió podria impedir aconseguir fruits dels esforços per combatre la violència provinent de l’extrema dreta. En tot cas, això podia ser cert molt abans de l’era de les xarxes socials.

Després de dècades d’investigació sobre nombrosos atacs que han deixat molts morts, ja està documentat que els extremistes gairebé sempre formen part d’una manada, no són pas llops solitaris. Però el mite del tirador com un llop solitari continua sent tenaç i reapareix en la cobertura mediàtica després de gairebé tots els tiroteigs massius o actes de violència d’extrema dreta.

Hinton considera que aquest mite desvia la gent de les causes reals de la violència extremista, la qual cosa posa obstacles a la capacitat de la societat per prevenir els atacs.

L’amenaça del terrorisme intern segueix sent alta als Estats Units, especialment el perill que representen els extremistes del poder blanc, molts dels quals creuen que els blancs estan sent “substituïts” per persones negres.

Els extremistes d’extrema dreta poden dur a terme un atac sols físicament o com a part d’un grup reduït de persones, però gairebé sempre estan connectats i s’identifiquen amb grups i causes més grans.

La gran majoria dels extremistes d’extrema dreta són, de fet, homes i dones corrents. Viuen en zones rurals, suburbis i ciutats. Són estudiants i professionals que treballen. I creuen que la seva causa està justificada.

Hi ha molts exemples de matances de ciutadans negres comeses per homes blancs com Patrick Crusius o Gendron, o el cas de Timothy McVeigh,  presentat sovint com l’arquetípic boig llop solitari que va fer volar l’edifici federal d’Oklahoma City el 1995.

De fet, McVeigh formava part d’un grup. Tenia còmplices i estava connectat a través del panorama extremista d’extrema dreta. El mateix passa amb Gendron i Crusius, que també van ser caracteritzats en la cobertura mediàtica com a llops solitaris. Tots dos estaven actius a les plataformes de xarxes socials d’extrema dreta i havien publicat manifestos abans dels seus atacs. El manifest de Gendron parla de com es va radicalitzar al web fosc i com es va inspirar per atacar després de veure vídeos de la massacre de 51 persones de Brenton Tarrant el 2019 a dues mesquites de Christchurch, Nova Zelanda.

Gairebé una quarta part del manifest de Gendron està extreta directament del de Tarrant, que portava per títol ‘El gran reemplaçament’. Aquesta por a la substitució dels blancs, centrada al voltant de la percepció de la seva disminució demogràfica, també va ser un motiu per a Crusius. El seu manifest ret homenatge a Tarrant, abans d’explicar que el seu atac va ser “una resposta a la invasió hispànica de Texas”. El mite del llop solitari també suggereix que els extremistes són desviats anormals amb personalitats antisocials.

Mitjançant l’ús d’aquest terme, que individualitza l’extremisme, Hinton considera que els funcionaris de l’ordre públic també poden despolititzar la seva feina. En lloc de centrar-se en moviments com el nacionalisme blanc que tenen simpatitzants en els diferents nivells de govern, des dels xèrifs fins als senadors, se centren en els individus.

Aquesta comprensió proporciona una base per desenvolupar estratègies a llarg termini per evitar que extremistes com Gendron i Crusius duguin a terme atacs més violents.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari