Una aplicació mòbil per millorar la seguretat i la prevenció

Mantenir la convivència pacífica i afavorir la cohesió social no és una feina fàcil i sempre suposa un repte per a les ciutats. Per aquest motiu, la tecnologia pot ser una eina molt útil per propiciar una millor comunicació entre la ciutadania, l’administració pública i les forces i cossos de seguretat.

Aquesta és l’aposta que va fer la població de Cornellà de Llobregat (Barcelona), a través d’una aplicació mòbil de seguretat ciutadana, sorgida d’una iniciativa conjunta entre l’Ajuntament de la ciutat i l’empresa privada Einsmer, el desembre de l’any 2013. El resultat ha estat una aplicació molt intuïtiva, fàcil d’usar i accessible per a tothom que té per objectiu garantir la seguretat tots els dies de l’any.

Aquesta aplicació permet als ciutadans de Cornellà de Llobregat notificar a la Guàrdia Urbana qualsevol incidència que s’observi a la ciutat, marcar ràpidament els números d’emergència, rebre alertes i avisos generals o personalitzats, facilitar la localització de persones vulnerables, enviar missatges d’emergència geolocalitzats a la central de comandament de la policia local i obtenir i lliurar informació pedagògica relacionada amb la seguretat preventiva i els primers auxilis.

Així mateix, el sistema que utilitza aquesta aplicació permet una cooperació interterritorial que no només optimitza els recursos i els serveis entre municipis i forces de seguretat, sinó que també potencia la cooperació entre administracions, a més de promoure l’empoderament de la ciutadania. Aquesta eina tecnològica s’ha d’entendre com un complement a la tasca que realitza la Guàrdia Urbana de Cornellà, regida pel Pla de seguretat local (PLASECOR), que inclou accions de prevenció per evitar conflictes abans que succeeixin. Promou la participació dels diferents actors de seguretat, l’assumpció de responsabilitats en la seva implementació i la promoció del treball conjunt i transversal amb les diferents forces de seguretat i la ciutadania.

La versatilitat de l’aplicació permet adaptar-se també a necessitats puntuals o a les noves estratègies d’abordatge que proposi l’administració. Per exemple, l’any 2019 l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat i l’empresa Einsmer van posar en marxa una nova funció d’alerta en l’aplicació dirigida exclusivament a donar assistència a les dones en situacions de violència masclista o que siguin víctimes d’assetjament al carrer.

El sistema funciona amb dos nivells de seguretat: el nivell 1, destinat únicament a dones en situació de violència masclista i amb ordres d’allunyament per als seus agressors (una alerta que es pot activar fins i tot sense necessitat de desbloquejar el mòbil) i el nivell 2, destinat a alertes al carrer, que s’activa des de la pantalla d’inici del mòbil i permet contactar directament amb la central de comandament de la Guàrdia Urbana.

En tots dos casos, les alertes de seguretat arriben de forma immediata a la policia local a través d’una funció de geolocalització i rastreig, la qual activa un protocol d’assistència i avisa a l’agent de la policia local que es troba més proper a la persona afectada per atendre-la de la manera més ràpida possible. A més, les dades de l’usuari mai es comparteixen i només són visibles pels agents policials quan el ciutadà demana assistència.

Per poder compartir iniciatives com aquesta amb altres ciutats, l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat acaba d’unir-se a la xarxa de municipis d’EFUS i FEPSU.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Leave a Reply