Una nova eina per conèixer la realitat de les policies locals a Catalunya

La Direcció General d’Administració de Seguretat (DGAS) va dur a terme, durant el 2016, el primer Informe anual de les policies locals de Catalunya, que recull dades referents als recursos humans i materials de les policies locals. Aquest document suposa una primera aproximació a la realitat de les policies locals a Catalunya, i pretén iniciar un camí de recopilació de les dades d’aquests cossos amb el qual poder assolir el màxim nivell de coordinació i d’ordenació.

policia_localEn aquest primer informe es recull informació sobre els recursos humans, materials i organitzatius i la seva activitat a partir de les dades registrades pel Sistema d’Informació Policial (SIP).

El desembre del 2015 hi havia a Catalunya 10.888 efectius als 213 cossos de policia local de Catalunya. Aquesta xifra suposava, d’una banda, un increment del 2,4% respecte dels efectius de l’any anterior i, d’altra banda, la recuperació d’efectius als nivells de l’any 2011 (que eren 10.894). Les 1.221 dones policies locals representaven l’11,2% del total dels efectius. Aquesta infrarepresentació de les dones en les organitzacions de policia local de Catalunya és encara més accentuada en les categories de comandament, i només hi havia cinc dones caps de policia, tres caporales i dues sergentes, que representaven el 2,3% sobre el total de comandaments existents.

La  mitjana d’edat dels efectius de les policies locals, el desembre del 2015, era de 44,4 anys, amb 96 cossos amb una mitjana entre els 41 i els 45 anys i 185 cossos amb una mitjana entre els 46 i els 50 anys.

Les dades que millor evidencien la complexitat i la diversitat de les policies locals a Catalunya són les que fan referència al nombre d’efectius, ja que prop del 50% dels cossos de policia local tenen 20 efectius o menys, i gairebé el 40% de 21 a 75, mentre que hi ha 28 cossos policials amb més de 75 efectius. Així, en un extrem hi ha dues policies locals amb un efectiu, tres amb tres efectius i tres més amb 4, 5 i 6 efectius, mentre que a l’altre extrem la Guàrdia Urbana de Barcelona compta amb 2.926 efectius.

Un element que cal destacar és la formació contínua dels agents de les policies locals. D’aquesta manera, durant l’any 2015 les diferents administracions van oferir cursos als quals van assistir 22.007 persones, especialment sobre matèries relacionades amb la seguretat ciutadana i el trànsit, però també sobre policia assistencial, policia administrativa i suport administratiu.

Pel que fa a l’activitat de col·laboració i coordinació dels diversos cossos de policia, durant l’any 2015 van tenir lloc 193 juntes locals de seguretat de 128 municipis diferents. A finals del 2015, 207 municipis havien signat algun tipus de conveni amb el Departament d’Interior i 11 tenien aprovats els seus plans locals de seguretat (tres més ho van fer durant l’any 2016). A més, en aquests moments hi ha signats cinc acords de col·laboració intermunicipal per a la prestació dels serveis de policia local.[1]

L’Informe anual de les policies locals de Catalunya del 2015 és un primer pas i la voluntat de la DGAS és anar ampliant-lo en edicions successives. Una de les vies seria recollir dades d’altres fonts d’informació, de manera que la fotografia obtinguda sigui cada cop més fidel a la realitat de les policies locals i resulti útil per fonamentar les estratègies i decisions que les afectin.

[1] Els cinc acords de col·laboració signats fins ara són entre els municipis següents:

 • Santa Maria de Palautordera i Sant Esteve de Palautordera
 • Sant Fruitós de Bages, Sallent i Santpedor
 • Martorelles i Montmeló
 • Calella, Canet de Mar i Sant Pol
 • Callús i Sant Joan de Vilatorrada

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

5 respostes a “Una nova eina per conèixer la realitat de les policies locals a Catalunya

  • Bon dia, gràcies per la seva lectura i participació al blog. En breu aquest informe sobre Policies Locals es penjarà a la web del Departament d’Interior.
   Si té interès, l’avisarem directament a la seva adreça de correu perquè en sigui coneixedor des del dia que es faci públic.

 1. Hola estic interessat també i no ho trobo enlloc de la pàgina del departament d’interior! Com puc aconseguir-lo ?

  • Ens han informat que en breu es penjarà la informació al web del Departament d’Interior.
   Disculpeu les molèsties.

Deixa un comentari