Escapçada l’organització criminal de narcotràfic més gran dels Balcans

A començaments del mes de maig de 2023 es van dur a terme trenta-cinc escorcolls domiciliaris simultanis coordinats a Sèrbia i als Països Baixos, adreçats tant als líders del càrtel com a la infraestructura de la distribució de drogues. Set membres més d’aquesta organització criminal ja havien estat detinguts a Bèlgica l’any 2021. Dues persones van ser arrestades anteriorment per altres delictes a Sèrbia i Perú, mentre que un altre sospitós va ser detingut als Països Baixos el 8 de maig d’enguany.

En total, en aquesta operació policial internacional s’han detingut 23 persones, entre elles els tres líders de l’organització criminal, considerats per Europol com a objectius d’alt valor.

Com a resultat dels escorcolls es va intervenir nombrós material incriminatori com: 15 cotxes de gamma alta, joies i rellotges de luxe per un import estimat d’uns 2 milions d’euros i gairebé 3 milions d’euros en efectiu, armes i explosius, incloent-hi 2 rifles de franctirador, 3 fusells automàtics, pistoles, silenciadors, 24 càpsules detonadores i 5 dispositius per a l’inici remot de detonadors, 13 paquets d’explosius plàstics i diversos centenars de municions.

Aquesta operació transfronterera és el resultat del desenvolupament en intel·ligència en el marc del grup de treball operatiu d’Europol que investiga l’ús de la plataforma de comunicació xifrada Sky ECC, eliminada des del març del 2021.

En cooperació amb França, Bèlgica i els Països Baixos, i amb el suport de la Unitat de Drogues d’Europol, Sèrbia va poder identificar els objectius clau al seu territori i traçar les seves activitats delictives arreu del món.

Es creu que aquesta organització criminal està darrere dels enviaments de diverses tones de cocaïna que van arribar a Europa directament des de Colòmbia, Brasil i Equador, o bé transitant per infraestructures logístiques a l’Àfrica Occidental.

Aquesta banda criminal era coneguda en l’àmbit delictiu per la seva extrema violència i per la participació constant en robatoris de gamma alta. Un dels objectius detinguts a Sèrbia era un antic líder del famós grup criminal Pantera Rosa.

Gràcies a l’anàlisi de les dades de Sky ECC, almenys set tones de cocaïna intervingudes als ports europeus l’any 2020 es van relacionar amb aquest càrtel, entre els quals: 700 quilos de cocaïna intervinguts a Rotterdam, Països Baixos; 1,2 tones de cocaïna intervingudes a Hasselt, Bèlgica, i 5 tones de cocaïna intervingudes a Aruba, les Antilles Holandeses.

Els caps criminals, arrestats a Belgrad com a part d’aquesta operació, eren els traficants de cocaïna més gran als Balcans occidentals identificats com a part del treball d’anàlisi en curs realitzat sobre les dades de Sky ECC.

La recent retirada de tres eines de comunicació xifrades utilitzades pels delinqüents, tals com Encrochat, Sky ECC i Anom, va mostrar la prevalença de delinqüents dels Balcans en el comerç mundial de cocaïna i en activitats relacionades amb el crim organitzat.

Per respondre a aquesta amenaça, Europol va crear el grup de treball operatiu anomenat ’Càrtel dels Balcans’ i va reunir països d’Europa i del món per atacar eficaçment aquesta amenaça que emanava d’aquesta regió. Aquesta jornada d’acció és el resultat d’aquest grup de treball operatiu.

A més, s’ha proporcionat a Europol una anàlisi i un desenvolupament continus en l’àmbit de la intel·ligència, per tal de donar suport als investigadors de camp. Així mateix, dos membres del personal d’Europol van ser enviats a Belgrad per donar suport a les autoritats sèrbies amb les seves mesures d’investigació durant aquesta jornada d’acció.

Per la seva banda, Eurojust va facilitar la cooperació judicial entre els països implicats en aquesta investigació.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari