Evitar l’ús excessiu de la força a través de la formació

En les societats democràtiques, una realitat que han d’afrontar les organitzacions policials és com evitar l’ús excessiu de la força. Sovint el debat se centra en l’exigència de responsabilitats professionals i penals a posteriori, que, també sovint, xoca amb una certa “solidaritat”corporativa dels agents que haurien de contribuir a provar els fets. Una  estratègia alternativa (i més positiva) per fer front a aquestes males pràctiques és la que promou que siguin els mateixos companys de patrulla els que aturin o impedeixin aquestes conductes desviades, ja que en casos que han sorgit a la llum pública s’ha evidenciat que, a la vegada que alguns agents s’excedien en l’ús de la força, d’altres que no hi participaven activament tampoc no feien res per evitar-ho.

Als Estats Units, en els darrers anys, arran d’incidents d’abús de la força que han fet la volta al món, s’ha intentat promoure aquestes intervencions a través d’una formació que intenta revertir la passivitat dels agents que no intervenen directament però que presencien els fets. El 2015, qui era el cap de la Policia de Nova Orleans, Michael S. Harrison, va posar en marxa el programa EPIC (Ethical Policing Is Corageous: L’actuació policial ètica és valenta). Per fer-ho va comptar amb l’ajuda del psicòleg Ervin Staub, professor especialitzat en psicologia de la violència.  

El programa parteix de l’enfocament que els policies són persones que en moments puntuals poden estar cansades i estressades, circumstàncies que els poden portar a cometre errors. Els seus companys presents també en el lloc de l’actuació, però que no fan una intervenció sinó que adopten un rol d’observador o espectador, poden detectar aquestes situacions, que poden ser també senyals de malalties mentals o addiccions. D’aquesta manera es pretén evitar les reticències que hi ha als cossos policials relacionades amb el corporativisme i amb la cultura del silenci davant d’aquestes actuacions desviades, ja que la intervenció preventiva no va en detriment del company, sinó que evita l’incident. Per tant, va més enllà del fet de no seguir qui realitza una actuació desviada o d’aturar-lo i es posa l’èmfasi en les causes i en els possibles indicadors.

A la vegada, planteja un canvi de paradigma en com s’entén la lleialtat, que no es vegi com el fet de guardar silenci sobre una actuació incorrecta, sinó que ha de ser la base per prevenir lesions, morts o que els agents posin en risc les seves carreres professionals. És a dir, posa l’èmfasi en la necessitat que els agents tinguin cura els uns dels altres, i es redefineix què es considera donar i rebre suport dels companys.

En la formació es detecten quins són els factors inhibidors que provoquen que un agent mantingui un rol passiu i no aturi una actuació inadequada, com ara la manca d’empatia o la por de quedar en l’ostracisme. També es mostra com, amb algunes petites accions, es poden evitar o aturar aquestes actuacions abans que esdevinguin irregulars: un policia que es fa càrrec de l’actuació quan veu que el seu company es treu les ulleres, o un altre que treu el genoll del company policia del coll d’un detingut.  Altres alternatives que proposen són, per exemple, assenyalar-se la insígnia que es dona als policies que han completat la formació, o fer servir algunes frases clau per prendre el relleu en l’actuació o per fer veure al company policia que cal aturar l’ús de la força.

En els dos anys posteriors a la formació dels agents d’aquesta ciutat, alguns incidents, com les persecucions de vehicles o les denúncies per ús de la força, van baixar, tot i que no està clar fins a quin punt aquest descens estava relacionat amb el programa.

EPIC va ser la base que la facultat de Dret de la Universitat de Georgetown va fer servir per a un altre programa, anomenat ABLE, acrònim d’Active Bystandership in Law Enforcement Policing (Lideratge actiu als cossos de seguretat), al qual ja s’han adherit més de 200 cossos policials dels EUA.  

Per obtenir més informació podeu consultar els enllaços següents:

Programa EPIC

http://epic.nola.gov/home/

https://www.baltimorepolice.org/transparency/bpd-policies/1-ethical-policing-courageous-epic-training-lesson-plan

Programa ABLE

The New York Times. “A New Message for Police: If You See Something, Say Something”, 27 de febrer de 2022.

BBC News: “Ervin Staub: A Holocaust survivor’s mission to train ‘heroic bystanders’”

https://www.bbc.com/news/world-us-canada-54339252

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari