Combatre l’abús infantil en línia

Els negociadors del Consell i el Parlament Europeu han arribat a un acord provisional sobre una mesura temporal que permeti als proveïdors de serveis de comunicacions electròniques, com ara serveis de correu electrònic i missatgeria basats en web, continuar detectant, eliminant i denunciant els abusos sexuals a menors en línia, fins que existeixi la legislació permanent anunciada per la Comissió Europea.

La protecció dels nens contra qualsevol forma de violència o abús és fonamental per a la UE. Segons Pedro Siza Vieira, ministre d’Estat d’Economia i Transició Digital portuguès, s’han acordat normes temporals efectives i aplicables per garantir que les activitats de detecció, eliminació i notificació de material il·legal que realitzen determinats proveïdors de serveis electrònics siguin purament una base voluntària i els autors puguin ser capturats i posats a disposició judicial.

El desembre del 2020, va entrar en vigor el Codi europeu de comunicacions electròniques (EECC), que va redefinir els serveis de comunicacions electròniques. Aquesta definició inclou serveis de comunicacions interpersonals independents (NI-ICS), que inclou serveis de missatgeria.

Alguns proveïdors de NI-ICS han estat utilitzant tecnologies específiques per detectar material d’abús sexual infantil als seus serveis, amb l’objectiu d’eliminar-lo i informar les autoritats policials en cas de processos penals.

Com que la directiva de privadesa electrònica del 2002, que garanteix la confidencialitat de les comunicacions i les dades personals del sector de les comunicacions electròniques, es basa en la definició de serveis de comunicacions electròniques del Codi, els NI-ICS estan ara sotmesos a les normes de confidencialitat de la directiva de privadesa electrònica i a les del Reglament general de protecció de dades (GDPR). A diferència del GDPR, la directiva de privadesa electrònica no conté cap base legal per al processament voluntari de contingut o dades de trànsit amb la finalitat de detectar abusos sexuals infantils. Per tant, per als serveis que formen part de l’abast de la directiva de privadesa electrònica, cal una excepció específica perquè puguin continuar amb aquestes valuoses pràctiques.

L’acord estableix una derogació de l’article 5.1 i 6.1 de la directiva de privadesa electrònica, per permetre als proveïdors continuar detectant, eliminant i denunciant material d’abús sexual infantil, i aplicant tecnologies contra la preparació dels il·lícits. La Carta dels drets fonamentals i el RGPD continuaran aplicant-se en qualsevol cas, i un seguit de garanties addicionals garantiran que es respecti la privadesa en línia.

La Comissió ha anunciat que proposarà una legislació general per fer front a l’abús sexual infantil en línia abans del segon trimestre del 2021. Aquesta legislació tindrà com a objectiu proporcionar una solució a llarg termini per substituir aquesta mesura temporal.

El reglament provisional s’aplicarà durant tres anys o fins a una data anterior si els legisladors adopten l’instrument jurídic permanent i deroguen aquestes normes temporals abans d’aleshores.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari