Les autoritats policials de 26 països i l’Europol han dut a terme l’anomenada European Money Mule Action ‘EMMA 6’, una operació mundial contra els sistemes de mules de diners. Entre setembre i novembre del 2020, l’EMMA 6 es va fer per sisè any consecutiu amb el suport de l’European Banking Federation (EBF), el FinTech FinCrime Exchange, la INTERPOL i Western Union. Com a resultat, es van identificar 4.031 mules de diners, juntament amb 227 reclutadors, i es van detenir 422 persones a tot el món.

Durant el període de l’operació, es van iniciar 1.529 investigacions penals. Amb el suport del sector privat, que incloïa més de 500 bancs i institucions financeres, es van identificar 4.942 transaccions fraudulentes de mules de diners que van evitar una pèrdua total estimada de 33,5 milions d’euros.
Les mules de diners són persones que, sovint sense voler-ho, han estat reclutades per organitzacions criminals com a agents de blanqueig de diners per amagar l’origen dels diners aconseguits fraudulentament. Sense saber que estan participant en activitats delictives i enganyades per la promesa de diners fàcils, les mules transfereixen fons robats entre comptes, sovint en diferents països, en nom d’altres. A canvi, reben una comissió pels seus serveis.
Tot i que les mules es recluten per nombroses vies, com ara el contacte directe o el correu electrònic, els delinqüents cada vegada recorren més a les xarxes socials per reclutar nous còmplices, mitjançant la publicitat d’ofertes falses de feina, anuncis emergents en línia i aplicacions de missatgeria instantània. Tot i que s’ha informat d’alguns casos relacionats amb la COVID-19, el compromís del procés de pagament i les estafes romàntiques continuen sent els esquemes més recurrents. L’ús de criptomonedes per part de les mules de diners també va en augment.
L’Europol i les autoritats policials de la Unió Europea, juntament amb socis internacionals i institucions financeres, van llançar la campanya #DontBeaMule per sensibilitzar la ciutadania sobre els riscos dels sistemes de mules de diners.
La campanya, promoguda per les autoritats competents, va tenir com a objectiu informar el públic sobre com funcionen els delinqüents, com se’n poden protegir i què cal fer si els impliquen.
Què arrisques com a mula de diners?
• Atacs físics o amenaces si no continues cooperant amb els delinqüents
• Penes de presó o multes
• Antecedents penals que puguin afectar greument la resta de la teva vida, com ara no poder assegurar mai una hipoteca ni obrir un compte bancari
Què pots fer?
Si creus que et podrien fer servir com a mula, actua abans que sigui massa tard: deixa de transferir diners i notifica-ho immediatament al teu banc i a la policia.
L’Operació EMMA forma part d’un projecte en curs dut a terme sota el paraigua del Pla d’acció operatiu EMPACT contra el frau en el pagament de la ciberdelinqüència, dissenyat per combatre el frau en línia i amb targetes de pagament, liderat pels Països Baixos.
Durant aquesta operació, l’Europol va donar suport a la coordinació i preparació de reunions operatives, va fer anàlisis i va facilitar l’intercanvi d’informació entre les autoritats policials i socis privats. A més, l’Europol va coordinar la campanya de sensibilització amb els països participants.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français