Radicalització recíproca

Radicalització recíproca o extremisme acumulatiu. Aquests termes recents es relacionen amb una relació política simbiòtica mitjançant la qual l’extremisme d’un grup alimenta la narrativa de l’altre.

Tal com exposa l’investigador James Hardy del CARR Center for analysis of the radical right, els investigadors han demostrat que els efectes són un augment de la violència inspirat en els actes d’una agrupació diametralment oposada, com per exemple els 34 atacs a mesquites després del brutal assassinat islamista de Lee Rigby el 22 de maig de 2013 a Londres.

Fins ara, moltes investigacions s’han centrat en la relació entre extremistes de dreta radical i islamistes, tot i les poques proves empíriques sobre les accions dels extremistes de dreta que inspiraven directament les accions dels islamistes radicals, excepte en casos anòmals. Per contra, és absolutament el cas que els extremistes islamistes han inspirat el racisme de dreta radical i fins i tot la violència política.

A Gran Bretanya s’ha mostrat la progressiva acció de l’activisme radical en els darrers mesos. Galvanitzats per les protestes nord-americanes contra l’assassinat de George Floyd, els manifestants del Regne Unit van començar a avançar en el conflicte. Tot i això, els grups d’extrema dreta van veure en la profanació de les estàtues –exemplificada per l’enderrocament del comerciant d’esclaus del segle XVII Edward Colston a Bristol–, així com en les pintades sobre monuments de guerra i l’estàtua de Churchill a la plaça del Parlament, un atac als valors i la història del Regne Unit.

De la mateixa manera que als Estats Units, les dues parts han estat enfrontades en un conflicte directe, ja que elements de la dreta radical britànica van utilitzar les protestes per mobilitzar partidaris. Centenars d’activistes d’extrema dreta van fer el viatge a Londres al juny del 2020 per participar en protestes  en defensa de les estàtues, amb Paul Golding, líder del grup extremista de dretes Britain First, que va declarar que s’havien presentat a “custodiar els nostres monuments”.

Des del punt de vista dels Estats Units, alguns activistes d’extrema esquerra, aparentment com un subproducte del moviment Black Lives Matter, s’han alimentat amb narratives de dreta radical.

A diferència de la majoria d’activistes d’esquerres, els militants antifeixistes han utilitzat la violència en alguns enfrontaments amb l’extrema dreta, com s’ha vist recentment durant una contramanifestació davant una concentració per la llibertat d’expressió organitzada a San Francisco.

A més, els aldarulls, el saqueig i els disturbis periòdics en llocs com Portland han reforçat una percepció de la dreta cada cop més generalitzada que les opinions d’antifeixistes i de l’esquerra en general són d’alguna manera incompatibles amb la societat contemporània dels Estats Units.

Les recents protestes han convertit aquests bàndols de la divisió política en conflicte directe, acusant-se mútuament els membres d’ambdós grups d’incitar l’altre.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari