Les càmeres corporals a la policia de Boston redueixen les queixes ciutadanes

Els departaments de policia d’arreu dels Estats Units han adoptat l’ús de càmeres policials a l’uniforme, com a resposta a les demandes ciutadanes per augmentar la transparència i la responsabilitat respecte de les accions dels agents. Ja l’any 2016, el Departament de Policia de Boston (Massachusetts) va engegar un programa pilot al voltant de les càmeres policials per estudiar la implantació general de la tecnologia a tota la seva força policial. L’objectiu de les càmeres corporals és millorar el civisme de les interaccions policia-ciutadans i les activitats laborals dels agents de policia.

La prova pilot de càmeres corporals del Departament de Policia de Boston tenia com a objectiu determinar com funcionaria el sistema quan s’implantés entre els 2.100 agents del Departament, i abordar les preocupacions dels agents i de la comunitat sobre l’ús de la tecnologia. El Departament, durant el període de proves, va desenvolupar i establir unes pautes per orientar els agents en l’ús de la tecnologia de les càmeres corporals.

Aquestes pautes incloïen el requisit que els agents que porten les càmeres corporals notifiquin als ciutadans, al començament de la trobada, que la interacció s’està gravant en vídeo. També es van difondre directrius per demanar el consentiment dels ciutadans abans d’enregistrar cap imatge a les residències durant situacions d’emergència i directrius detallades en els casos en què la gravació de vídeo era obligatòria durant les tasques policials, com per exemple:

  • Les aturades de vehicles.
  • Les aturades de ciutadans fetes per la policia.
  • Totes les trucades de servei enviades que impliquen contacte amb civils.
  • Les respostes inicials dels agents de qualsevol patrulla.
  • Els escorcolls de persones que han provocat incidents, abans de la detenció.
  • Tota mena d’escorcolls amb presència de policia canina.
  • Incidents de conducció en casos d’emergència i/o persecució.
  • Quan un agent cregui raonablement que un incident de control de multituds pot donar lloc a una activitat il·legal.
  • Qualsevol contacte civil susceptible de causar algun incident, inclòs un incident que pugui derivar en l’ús de la força.

Tots els agents que porten càmeres corporals i tots els supervisors estan obligats a assistir a una formació, aprovada pel Departament, sobre el funcionament del sistema.

Els agents del grup de tractament que portaven càmeres corporals van tenir menys queixes ciutadanes contra ells, en comparació amb els agents del grup de control que no portaven càmeres corporals. Hi va haver una reducció del 50,5% de les queixes dels ciutadans contra els agents de tractament en relació amb els agents de control, des del període previ a la intervenció fins al període d’intervenció de 12 mesos.

Dues perspectives teòriques que donen suport a l’ús de càmeres policials corporals són les teories de la dissuasió i de l’autoconsciència pública. La teoria de la dissuasió planteja que els individus s’abstenen de cometre delictes quan perceben que els costos dels actes il·legals superen els beneficis d’aquests actes. La possibilitat que les càmeres corporals de la policia capturin comportaments inadequats o il·legals en vídeo durant les trobades pot causar un efecte dissuasiu tant per als agents com per als ciutadans, en modificar la seva percepció dels riscos de detecció i càstig, especialment si el vídeo s’acaba convertint en viral. A més, aquest efecte dissuasiu podria generar beneficis, fins i tot entre els agents no equipats amb les càmeres, en modificar el risc objectiu que el seu comportament antisocial o il·legal sigui gravat per un altre agent i posteriorment detectat pels supervisors del Departament.

La teoria de l’autoconsciència pública suggereix que les persones són més propenses a comparar els seus comportaments immediats amb les normes socials internes establertes, complir les regles i mostrar un comportament socialment desitjable quan saben que estan sent observades. Per tant, la presència de càmeres corporals pot fer que els agents de policia i els ciutadans comparin el seu comportament amb les normes i estàndards socials esperats i també pot estimular comportaments com tractar els altres de manera respectuosa i procedimentalment justa.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari