Una operació conjunta de la policia coordinada en 19 països va comportar la detenció de 60 persones sospitoses de frau. L’objectiu principal de l’acció en l’àmbit del comerç electrònic (eComm 2019) és desmantellar les xarxes criminals sospitoses de frau a la xarxa mitjançant accions coordinades per la policia a la Unió Europea, seguida d’una campanya de sensibilització.
L’operació va ser coordinada pel Centre europeu contra el cibercrim (EC3) d’Europol i va rebre assistència directa de les autoritats nacionals de la policia i del sector privat.
El frau del comerç electrònic inclou transaccions il·legals o falses fetes en plataformes, aplicacions i serveis en xarxa o a través d’internet. Els defraudadors utilitzen simplement informació de la targeta robada per comprar productes a les botigues web.
Els sospitosos detinguts durant l’operació –que va tenir lloc a començaments d’octubre de 2019– van ser responsables de gairebé 6.500 operacions fraudulentes amb targetes de crèdit compromeses, amb un valor estimat superior a 5 milions d’euros.
Europol va donar suport a les diferents autoritats nacionals competents durant les operacions dels seus països respectius amb suport analític i d’intercanvi d’informació. Per protegir els clients de pagaments fraudulents i assegurar un entorn en línia segur, Europol també va col·laborar amb bancs, empreses de targetes de pagament minoristes europees i empreses logístiques.
Les mesures d’investigació van revelar que els estafadors individuals estan connectats a grups de criminalitat organitzada i que han estat involucrats en altres formes de delictes, com ara la pesca de credencials (phishing), atacs de programari maliciós, ús de passaports robats, blanqueig de capitals, creació de llocs web falsos i utilització de plataformes de xarxes socials per fer fraus.
Aquest any s’ha produït un augment en el nombre de compres fraudulentes de serveis en xarxa en lloc de béns físics: això fa que sigui molt complex investigar per la dimensió virtual d’aquest delicte. Les compres fraudulentes d’entrades, subscripcions i lloguers es fan en línia, fins i tot mitjançant aplicacions.
Algunes investigacions mostren que els bitllets ferroviaris reservats fraudulentament (amb dades de la targeta de crèdit sostretes) es venen a terceres persones que després podrien utilitzar-los per cometre altres delictes.
En aquest cas, es van assenyalar més de 1.000 reserves fraudulentes, amb una pèrdua econòmica d’uns 70.000 €. Un altre modus operandi és comprar vals amb targetes de crèdit compromeses i obtenir després un reemborsament amb un mètode de pagament diferent.
Molts llocs web i comptes de xarxes socials s’utilitzen per crear botigues en línia de forma fraudulenta o comprar productes electrònics. La facturació per als sospitosos pot ser de fins a mil milions d’euros a tot el món cada any. Els defraudadors utilitzen dades de targetes de crèdit robades, obtingudes al web fosc o a través de programari maliciós o atacs de phishing, per comprar productes.
Sempre és millor prevenir un delicte, en comptes d’haver de solucionar-lo. Aquesta acció operativa ha estat seguida per una campanya de prevenció i sensibilització, #BuySafePaySafe. Hi ha diverses mesures d’orientació que podeu seguir per evitar ser víctimes d’un frau:
- Assegureu-vos que el dispositiu que feu servir per fer compres en línia està configurat correctament i que la connexió a internet és segura.
- Utilitzar una targeta és un mètode de pagament en línia segur sempre que es tingui la mateixa cura que en altres compres.
- Hi ha senyals senzills d’avís que us poden ajudar a identificar les estafes. Si sou víctima d’un frau a la xarxa, denuncieu-ho a la policia. Si heu comprat el producte amb una targeta de crèdit o de dèbit, informeu-ne també el vostre banc.
- Consulteu sovint el vostre servei bancari en línia.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français