El projecte europeu Prism analitza el discurs de l’odi a les xarxes socials

El projecte europeu Prism (Preventing, redressing, inhibiting hate speech in new media) té com a objectiu analitzar el discurs de l’odi a internet i apuntar estratègies per sensibilitzar sobre aquest tema.

27_header01anim

Els delictes d’odi i la incitació a l’odi estan directament connectats. Tenen un gran impacte sobre les víctimes: les paraules són armes per als grups minoritaris i els immigrants són colpejats pel discurs de l’odi en línia: amb aquestes paraules comença la presentació del projecte al web The Prism Project.

El projecte es basa en una estratègia interdisciplinària: combina investigació, les millors pràctiques i activitats formatives adreçades a agents de policia, advocats, bloguers, administradors de xarxes, professors i monitors de joventut.

Els objectius del projecte es concreten en els punts següents:

  • Donar a conèixer les expressions d’odi amb estudis nacionals i europeus.
  • Identificar, investigar i lluitar contra les expressions d’odi i els delictes d’odi tot cartografiant-ne la incidència en llocs web i als mitjans de comunicació social.
  • Controlar les expressions d’odi en línia a través d’una recopilació de dades constant sobre el fenomen.
  • Desenvolupar eines eficaces dins de la normativa nacional i corregir els mecanismes per contrastar la discriminació en línia, l’hostilitat i la violència.

Els cinc països implicats en aquest projecte són: Itàlia, França, Espanya, Romania i el Regne Unit, i ho fan mitjançant diverses entitats.1)

En el marc del projecte Prism, s’han fet entrevistes en profunditat a 150 usuaris joves de xarxes socials i a professionals dels àmbits de la justícia, l’educació o les forces de seguretat. També s’ha analitzat l’ús de les xarxes socials per part de grups xenòfobs i d’extrema dreta dels cinc països implicats en el projecte.

Algunes conclusions

  • La passivitat és la resposta més comuna entre els col·lectius que pateixen discurs de l’odi a internet. Predomina l’actitud permissiva respecte als continguts de la xarxa, a vegades per por a les reaccions si responen als insults. Això es veu reforçat per la passivitat dels gestors de les xarxes socials a l’hora de respondre a les queixes dels usuaris. En el transcurs del projecte, es va fer l’experiment de denunciar davant els responsables de Facebook un centenar de comentaris amb incitacions inequívoques a l’odi i la violència, i només se’n van suprimir nou.
  • Tampoc es presenten denúncies a la policia ni a les instàncies judicials ni a les organitzacions antiracistes.
  • La legislació contra el discurs de l’odi no està prou estandarditzada i falta formació específica per a les persones que han d’actuar contra aquest tipus de missatges des de les administracions (per això Prism va organitzar tallers adreçats a professors i educadors socials, policies i juristes).

Per difondre la seva tasca de recerca, Prism ha elaborat l’informe per a les institucions europees Hate Crime and Hate Speech in Europe: Comprehensive Analysis of International Law Principles, EU-wide Study and National Assessments i dissenya falques publicitàries contra el discurs de l’odi. La pàgina web del projecte es presenta com un blog, i es complementa amb una pàgina de Facebook i el compte de Twitter @prism_eu, que pretenen ser un punt de referència fiable sobre el discurs de l’odi.

Font: Universitat de Barcelona

1) Les entitats col·laboradores són: l’Associació Recreativa i Cultural Italiana (ARCI), SOS Racisme de Guipúscoa, la Lliga de l’Ensenyament (França), Raça a l’Agenda (ROTA, el Regne Unit), l’Oficina Nacional contra la Discriminació Racial (UNAR, Itàlia), el Consell Nacional de Recerca (CNR, Itàlia), la Fundació d’Investigació Cittalia (Itàlia), l’associació Carta de Roma (Itàlia), la Fundació per al Desenvolupament de les Persones (Romania), l’Institut Interregional de les Nacions Unides per a Recerques sobre la Delinqüència i la Justícia (UNICRI) i la Universitat de Barcelona (UB), des d’on coordina el projecte la professora Olga Jubany, directora de la Unitat d’Investigació Social Europea (ESRU).

Podeu descarregar el Manual pràctic per a la investigació i enjudiciament dels delictes d’odi i discriminació

Contingut relacionat al web dels Mossos: Lluitem contra l’odi i la discriminació. T’escoltem

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari