El projecte Cutting Crime Impact (CCI), finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea, pretén prevenir la delinqüència ordinària (tota aquella que no és organitzada) i, en el cas que es produeixi, reduir-ne l’impacte tant com sigui possible. Amb aquesta finalitat el projecte treballa en quatre àmbits concrets: la policia predictiva, la policia comunitària, la prevenció del delicte a través del disseny ambiental i la percepció de seguretat. El projecte té la finalitat d’elaborar eines en aquests quatre àmbits que puguin ser aplicades pels actors de seguretat per tal de complir les finalitats del projecte.

En l’àmbit de la percepció de seguretat o seguretat subjectiva, el Departament d’Interior, com a soci del projecte, ha estat l’encarregat de dissenyar una eina que servís per millorar la percepció de seguretat de la ciutadania. La fórmula escollida ha estat l’elaboració d’una guia, “La percepció importa”, que orienta de manera pràctica i útil els gestors de la seguretat que han de fer front a l’articulació de respostes davant d’esclats d’inseguretat en àmbits concrets de la ciutat. Les manifestacions de sentiments d’inseguretat acostumen a estar relacionades amb espais concrets i, fins i tot, amb determinades franges horàries. Un resposta estàndard, genèrica, està abonada al fracàs; cal una anàlisi mínimament aprofundida (i, si és possible, ràpida) que permeti detectar les causes que hi ha al darrere d’aquell esclat d’inseguretat (i no de la inseguretat en general) per tal de prendre les mesures que puguin afrontar concretament aquelles causes.
Els gestors de seguretat estan sotmesos a una pressió alta quan hi ha una manifestació pública d’inseguretat o de por al delicte. Aquesta pressió els impedeix, sovint, tenir la calma i el temps suficients per analitzar la situació adequadament i afavoreix la presa de mesures rutinàries i molt visibles que, encara que no solucionen el problema, serveixen per esmorteir la pressió pública i política. “La percepció importa” pretén precisament oferir criteris senzills i pràctics per tal que aquestes persones encarregades d’articular respostes a les manifestacions públiques d’inseguretat puguin identificar quines mesures urgents, si calen, han de prendre, alhora que facilita l’anàlisi en profunditat de la situació i una resposta més integral amb mesures a curt, mitjà i llarg termini, per evitar l’adopció d’aquelles que serveixen per “distreure” el problema però que, en el fons, el van enquistant.
“La percepció importa” consta de cinc documents que formen part d’una mateixa estratègia i que poden ser utilitzats junts o separadament. El quadern 1 constitueix la guia en sentit estricte, que incorpora les preguntes clau que una persona amb responsabilitats en la gestió de la seguretat ha de fer-se davant d’un incident d’inseguretat. També conté les fonts a les quals pot recórrer per informar-se adequadament. Al final del quadern hi ha una clarificació de conceptes a tenir en compte a l’hora de gestionar crisis d’inseguretat subjectiva per conèixer amb precisió quines en són les dinàmiques.
El quadern 2 ens ajuda a avaluar si som davant d’un incident que requereix mesures urgents, immediates, alhora que continuem amb una anàlisi més global del problema. El document inclou indicadors per decidir si les mesures urgents són necessàries o no, així com recomanacions del tipus de mesures a prendre.
El quadern 3 explica, de manera senzilla, diverses metodologies de recerca en el camp de les ciències socials, amb consells pràctics de com han de ser gestionades per obtenir la informació requerida sense entrar en procediments de reflexió interminables. No es tracta d’un manual de metodologia, sinó de recomanacions sobre com utilitzar-ne algunes de manera simple i útil per millorar el nostre diagnòstic d’inseguretat.
El quadern 4 posa a disposició del lector criteris per articular mesures de resposta a esclats d’inseguretat en virtut de les causes que l’han provocada, de manera que la inseguretat pugui ser continguda i revertida. Es presenten mesures de tipus divers i transversal, així com a curt, mitjà i llarg termini. També inclou un enllaç amb documents que recullen bones pràctiques en aquest camp.
El quadern 5 dona, d’una banda, pautes per entendre la importància que té la comunicació amb la ciutadania en matèria de seguretat subjectiva, i de l’altra, els criteris a seguir per tal que la comunicació pública aconsegueixi efectivament millorar la percepció de seguretat de la ciutadania o, si més no, no agreujar-la en moments de crisi.
En resum, es tracta d’un document que molt probablement no descobreix res en la matèria, però que té la virtut d’ordenar de manera senzilla, i esperem que eficaç, els coneixements existents per tal de facilitar una gestió ordenada i àgil dels esclats d’inseguretat a les nostres ciutats i espais públics. El podeu consultar al web del Departament d’Interior http://interior.gencat.cat/ca/el_departament/publicacions/seguretat/projecte-europeu-toolkit-la-percepcio-importa/
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français