El Consell Europeu aplana el camí d’una futura política europea comuna d’asil i migració

Els representants dels estats membres de la Unió han arribat a un acord sobre el component final d’una política europea comuna d’asil i migració. En una reunió del comitè de representants permanents del Consell, els estats membres han segellat el seu mandat de negociació sobre un reglament per a situacions de crisi, inclosa la instrumentalització de la migració i la força major en l’àmbit de la migració i l’asil. Aquesta posició ha de constituir la base de les negociacions entre la presidència del Consell i el Parlament Europeu.

Diversos representants polítics europeus consideren un gran pas endavant en un tema crític per al futur de la UE. Amb l’acord s’aconsegueix una millor posició per arribar a un acord sobre tot el pacte d’asil i migració amb el Parlament Europeu a finals d’aquest any.

La nova reglamentació estableix el marc que permetria als estats membres abordar les situacions de crisi en l’àmbit de l’asil i la migració mitjançant l’ajust de determinades normes, per exemple, pel que fa al registre de sol·licituds d’asil o al procediment de frontera d’asil. Aquests països també podrien demanar mesures de solidaritat i suport a la UE i als seus estats membres.

En una situació de crisi o de força major, els estats membres poden ser autoritzats a aplicar normes específiques sobre l’asil i el procediment de retorn. En aquest sentit, entre altres mesures, el registre de les sol·licituds de protecció internacional es podrà completar com a màxim quatre setmanes després realitzar-se, alleugerint la càrrega de les administracions nacionals amb sobreesforços.

Un estat membre que s’enfronta a una situació de crisi pot sol·licitar contribucions solidàries a altres països de la Unió. Aquestes aportacions poden prendre la forma de:

• La reubicació de sol·licitants d’asil o beneficiaris de protecció internacional des de l’estat membre en situació de crisi als estats membres contribuents.

• Compensacions de responsabilitat, és a dir, l’estat membre de suport assumiria la responsabilitat d’examinar les sol·licituds d’asil amb l’objectiu d’alleujar l’estat membre que es troba en una situació de crisi.

• Aportacions econòmiques o mesures alternatives de solidaritat.

Aquestes mesures excepcionals i aquest suport solidari requereixen l’autorització del Consell, d’acord amb els principis de necessitat i proporcionalitat i en ple compliment dels drets fonamentals dels nacionals de tercers països i dels apàtrides.

El reglament que aborda la situació de crisi i la força major en l’àmbit de la migració i l’asil forma part del Nou Pacte sobre Migració i Asil proposat per la Comissió Europea el 23 de setembre de 2020. El pacte consta d’un conjunt de propostes per reformar les normes de migració i asil de la UE. Altres propostes de referència, a més del reglament de crisi, inclouen el reglament de gestió d’asil i migració i el reglament del procediment d’asil.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari