Desmantellen la xarxa de traficants internacionals de vehicles més activa

La Policia Nacional francesa, juntament amb altres policies europees, sota la coordinació de l’Europol i la INTERPOL, van desmantellar una xarxa criminal – formada per 13 membres molt actius– especialitzada en el robatori de vehicles de luxe i el trasllat des de ports europeus a l’Àfrica occidental mitjançant contenidors de càrrega.

Aquest esforç de col·laboració policial va portar a identificar una estructura criminal àmplia, mòbil i flexible, que estava formada principalment per nacionals francesos, gambians i senegalesos.

Per tal d’aconseguir models de cotxes d’últimes gammes, diversos coordinadors van confiar en grups de lladres de cotxes situats a tot França. La xarxa criminal també va reclutar menors d’edat per conduir els valuosos vehicles robats cap a diferents ports europeus. Des d’allà, els cotxes es van amagar en contenidors de càrrega i es van enviar cap a l’Àfrica occidental. En total, les forces de l’ordre van identificar més de 170 vehicles transportats des de ports belgues, holandesos, francesos, alemanys i espanyols mitjançant aquest modus operandi.

Aquesta important i complexa operació d’investigació policial es va dur a terme simultàniament en diversos llocs de França. Més de 110 policies francesos, incloses unitats tàctiques i canines, van detenir 13 membres de la xarxa criminal.

Amb el suport d’analistes de l’Europol i la INTERPOL, i en coordinació amb les forces policials internacionals, les forces de l’ordre van detenir els dos coordinadors principals de la xarxa a França, encarregats de la logística i lladres de cotxes. Els agents desplegats van escorcollar diverses cases i van confiscar eines i material utilitzat per al robatori de cotxes, com ara programari de diagnòstic a bord il·lícit (OBD), documents del vehicle i diners en efectiu. L’anàlisi en temps real de diversos telèfons mòbils intervinguts va conduir a identificar dos contenidors que transportaven nou cotxes robats, els quals van ser interceptats immediatament als ports de Le Havre, França, i Las Palmas, Espanya.

L’Europol va participar en dues reunions operatives, aportant-hi conclusions analítiques relacionades amb els principals sospitosos de la investigació i informació sobre solapaments amb d’altres casos. Els analistes de l’Europol van dur a terme múltiples controls creuats i un membre del personal amb una oficina mòbil es va enviar a França per donar suport a la jornada d’acció.

Aquesta operació policial internacional es va dur a terme sota el paraigua d’EMPACT. Això va permetre a les autoritats policials participants intercanviar informació concreta periòdicament durant múltiples reunions operatives i coordinar l’acció, donant com a resultat el desmantellament d’aquesta xarxa criminal molt activa.

La delinqüència organitzada contra la propietat és una de les prioritats d’EMPACT, i les activitats operatives de l’Europol en aquest camp es duen a terme dins del Projecte d’anàlisi Furtum. El seu ampli mandat cobreix tots els aspectes dels delictes contra la propietat, com ara robatoris importants, robatoris a mà armada (bancs, joies, transportistes de diners i dipòsits), delictes amb vehicles de motor, robatori de metalls o petits robatoris organitzats.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari