Grans botigues financen un projecte per intentar aturar els saquejos a la Gran Bretanya

Deu dels principals centres minoristes del Regne Unit han finançat amb 600.000 lliures el Projecte Pegasus, destinat a desenvolupar la tecnologia per escanejar les cares dels presumptes autors de l’onada de saquejos que practiquen de forma continuada a les botigues al detall.

En aquest context, els caps de policia han estat cada cop més criticats per l’aparent falta d’acció per fer front a l’anomenada epidèmia de saquejos que arrasa la distribució minorista. Per part seva, el president de l’associació de comerciants Asda va considerar que aquest tipus de robatoris havien estat despenalitzats i ara n’estaven pagant les conseqüències.

Els gegants de la distribució minorista com John Lewis, Co-op, Tesco, Sainsbury’s, Waitrose o Next havien fet passos per trobar alguna solució temporal; fins i tot Co-op va recórrer a la contractació de guàrdies de seguretat encoberts per protegir les botigues i els treballadors, mentre que Tesco va instal·lar càmeres corporals al personal de les botigues per ajudar a detenir els que agredien els treballadors. Altres botiguers s’havien plantejat, fins i tot, tancar el negoci, ja que comptaven més pèrdues en furts que no pas beneficis a través de les vendes al detall.

El que sí es va generalitzar va ser l’exposició d’articles sota clau. Va començar amb productes com vins i licors abans d’estendre’s a altres articles com la carn, els formatges, les fulles d’afaitar o els pots de mel. Sobretot s’intenta fer front al que es consideren robatoris de xarxes de crim organitzat que després revenen els productes.

Segons l’Oficina Nacional d’Estadística, aquest any la xifra de delictes de robatori en botigues de l’àmbit nacional va augmentar en un 25%. Els darrers dotze mesos fins al mes de març, la policia va comptabilitzar 339.206 casos de robatoris, malgrat que el British Retail Consortium estimava que hi havia hagut vuit milions de delictes, que haurien costat als minoristes gairebé 1.000 milions de lliures l’any.

De tots aquests robatoris registrats, la policia només va cursar 48.218 incidents de robatori a botigues denunciants. Aquesta xifra tan sols constituiria el 14% del total, mentre que 183.450 investigacions, o el 54% del total, es van tancar sense identificar cap sospitós, alimentant d’aquesta manera les afirmacions del sector botiguer que les forces de l’ordre no es prenien prou seriosament aquests delictes.

A partir d’ara, la policia podrà publicar les imatges de les CCTV dels presumptes infractors a través de les bases de dades nacionals, que inclouen la darrera tecnologia en l’àmbit del reconeixement facial.

Ha estat a partir de la introducció del Projecte Pegasus que s’ha considerat que els caps policials tindran més eines d’actuació i podran configurar una imatge nacional d’on operen les bandes que cometen aquests robatoris i les botigues a les quals s’adrecen.

En aquesta línia, la comissària de policia i criminalitat de Sussex, Katy Bourne, que a més és líder nacional en delictes comercials, considera que aviat posaran fre al fenomen, ja que considera que el 20% dels delinqüents representa més del 80% dels delictes comesos.

Tot i això, un dirigent del sector minorista va afirmar que, a tot el Regne Unit, el nombre de delictes, robatoris i comportaments antisocials s’havia disparat un 35% interanual, amb més de 175.000 incidents registrats els primers sis mesos del 2023. Davant d’aquestes dades, consideren difícil aturar aquest fenomen de forma immediata.

Per si de cas, alguns botiguers segueixen aguditzant l’enginy per evitar més pèrdues, i d’aquesta manera han popularitzat la tècnica dels embalatges ficticis, on exposen caixes de productes que en realitat són buides.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari