Nou reglament de la UE per modernitzar la cooperació judicial en casos de terrorisme

El Consell Europeu ha donat finalment llum verda a una nova llei de la Unió Europea que impulsarà l’intercanvi d’informació digital entre les autoritats nacionals i Eurojust en casos de terrorisme. Gràcies a un intercanvi més eficient sobre les investigacions i la persecució dels delictes de terrorisme, les autoritats dels estats membres i les agències de la UE tindran accés a la informació més completa i actualitzada sobre casos de terrorisme.

Diverses autoritats europees ja s’han mostrat satisfetes per l’aprovació d’aquesta llei, ja que suposa un salt qualitatiu pel que fa a l’intercanvi d’informació entre els estats membres i Eurojust i permetrà progressos significatius en la persecució dels delictes de terrorisme.

Fins ara, els estats membres compartien informació amb Eurojust sobre casos relacionats amb el terrorisme a través de diversos canals, de vegades no sempre segurs. A més, el registre judicial antiterrorista actual no permet una comprovació creuada correcta de la informació.

El reglament aprovat ha de solucionar aquestes deficiències i permetre a Eurojust tenir un paper més rellevant en el suport a la coordinació i la cooperació entre les autoritats nacionals que investiguen i persegueixen els delictes de terrorisme.

D’acord amb les noves normes, els estats membres hauran de proporcionar a Eurojust informació sobre qualsevol investigació penal sobre delictes de terrorisme tan aviat com aquests casos es derivin a les autoritats judicials. Segons estableix la nova legislació:

• Ha de crear un sistema modern i digital de gestió de casos que emmagatzemi aquesta informació i permeti contrastar-la.

• Ha de facultar Eurojust per detectar millor els vincles entre investigacions i judicis transnacionals en l’àmbit del terrorisme i per informar de manera proactiva els estats membres sobre els vincles trobats.

• Crea un canal de comunicació digital segur entre els estats membres i Eurojust.

• Ha de simplificar la cooperació amb tercers països atorgant als fiscals d’enllaç adscrits a Eurojust accés al sistema de gestió de casos.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari