Àmplia operació europea contra una xarxa de traficants de migrants transcontinentals

Les forces de l’ordre de cinc països europeus han neutralitzat una xarxa criminal intercontinental que traficava amb migrants que viatjaven des de Cuba cap a la Unió Europea. La investigació, coordinada per Europol i Interpol, va conduir a la detenció de 62 persones, 25 de les quals eren cubanes.

Els membres de la xarxa de tràfic de migrants utilitzaven una coneguda aplicació de missatgeria per anunciar els seus serveis il·lícits a clients cubans en situació de vulnerabilitat. Per un pagament d’uns 9.000 euros, organitzaven el viatge i els trasllats i proporcionaven documentació falsa. Els delinqüents feien volar els migrants de Cuba a Sèrbia, aprofitant la manca de requisits de visat per entrar a Sèrbia en aquell moment.

Els migrants eren traslladats de contraban a Grècia, des d’on volaven cap a l’Estat espanyol. En total, se sospita que la xarxa criminal va introduir amb èxit uns 5.000 nacionals cubans a la Unió, cosa que els va generar uns beneficis d’uns 45 milions d’euros.

La investigació va fer patent l’existència d’una complexa infraestructura criminal instal·lada a moltes ciutats d’Espanya, Grècia i Sèrbia, flexible i capaç d’adaptar-se a les circumstàncies canviants per mantenir el seu negoci il·lícit. El dia de l’actuació policial del mes de juny de 2023, els agents de policia dels tres països van confiscar diversos béns delictius, inclosos centenars de documents falsificats i equips per a noves falsificacions. En total, es van decomissar 18 béns immobles, 33 vehicles i 144 comptes bancaris, juntament amb grans sumes en efectiu en diverses monedes.

La investigació es va iniciar el mes d’octubre de l’any 2021 després que les autoritats sèrbies, gregues, macedònies del nord i finlandeses informessin d’un nombre més gran de ciutadans cubans que intentaven entrar a Europa amb documentació falsificada. El gener de 2023 Europol, l’Agència d’Asil de la Unió Europea i Frontex van emetre una Notificació d’Intel·ligència conjunta que descrivia aquesta tendència. La notificació, descrita com a Nacionals cubans introduïts de contraban a la UE: rutes canviants i modus operandi en un panorama geopolític canviant, informava de l’efecte que ha tingut la guerra d’agressió russa a Ucraïna sobre les rutes del tràfic de migrants.

Inicialment, els cubans solien volar comercialment a Rússia des de Cuba. Allà, els contrabandistes els van oferir l’oportunitat de creuar irregularment la frontera russo-finlandesa per entrar al territori de la UE, o bé de volar a Sèrbia per continuar el seu viatge cap a l’Europa central o meridional a través de la regió dels Balcans occidentals.

Des de l’inici de la guerra desencadenada per Rússia, la ruta es va canviar. Els nacionals cubans van ser traslladats a Sèrbia a través de l’aeroport de Frankfurt, a Alemanya. A l’arribada dels cubans a Sèrbia, els membres de la xarxa criminal en facilitaven l‘entrada irregular a Macedònia del Nord i Grècia per terra. Utilitzant una varietat de rutes, els contrabandistes dirigien grans grups de migrants i els feien caminar a les fosques sense subministraments durant hores. A més d’aquestes condicions tan dures, els delinqüents s’aprofitaven dels migrants més vulnerables, inclosos els menors, i els sotmetien a estafes, robatoris i extorsions. En alguns casos, les dones van ser traslladades a mans d’altres grups criminals per a l’explotació sexual.

A la seva arribada a Grècia, els migrants sol·licitaven asil o utilitzaven altres transports a d’altres països de la Unió organitzats pels delinqüents, com ara vols a l’Estat espanyol o transport marítim fins a Itàlia. Per viatjar dins de la UE, la xarxa criminal proporcionava a les víctimes documents falsificats o utilitzava l’anomenat ‘mètode semblant’, en què els documents de viatge genuïns es robaven i es distribuïen a un migrant que s’assemblava molt al titular del passaport real.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari