Desmantellades les comunicacions criminals encriptades d’EncroXat, amb més de 6.500 detencions i gairebé 900 milions d’euros confiscats

El desmantellament de l’eina de comunicació xifrada EncroXat, molt utilitzada pels grups de crim organitzat, ha provocat fins ara 6.558 detencions a tot el món. Dels arrestats, 197 eren considerats per la policia ‘objectius d’alt valor’. Aquest resultat es detalla a la presentació d’EncroXat, efectuada per les autoritats judicials i policials franceses i holandeses a Lilla, França.

L’èxit de l’eliminació d’EncroXat és fruit dels esforços d’un equip d’investigació conjunt creat per França i els Països Baixos l’any 2020, amb el suport d’Eurojust i Europol. Des d’aleshores, s’han confiscat o congelat prop de 900 milions d’euros en fons delictius.

El desmantellament d’EncroXat l’any 2020 va ajudar a prevenir atacs violents, intents d’assassinat, corrupció i transports de drogues a gran escala, així com a obtenir informació molt valuosa sobre el crim organitzat.

Els grups criminals de tot el món van utilitzar il·legalment aquesta eina de xifratge amb finalitats delictives. Des del desmantellament, els investigadors van aconseguir interceptar, compartir i analitzar més de 115 milions de converses criminals, per un nombre estimat de més de 60.000 usuaris. Els punts d’accés d’usuaris eren freqüents als països d’origen i de destinació per al comerç de drogues il·lícites, així com als centres de blanqueig de capitals.

La informació obtinguda per les autoritats franceses i holandeses es va compartir amb les seves homòlogues dels estats membres de la UE i de tercers països. D’acord amb les xifres acumulades de totes les autoritats implicades, això va donar lloc als resultats següents, tres anys després que les forces de l’ordre trenquessin el xifratge:

 • 6.558 sospitosos detinguts, entre els quals 197 objectius d’alt valor
 • 7.134 anys de presó de delinqüents condemnats fins al moment
 • 739,7 milions d’euros en efectiu embargat
 • 154,1 milions d’euros congelats en patrimoni o comptes bancaris
 • 30,5 milions de píndoles de drogues químiques intervingudes
 • 103,5 tones de cocaïna intervingudes
 • 163,4 tones de cànnabis intervingudes
 • 3,3 tones d’heroïna intervingudes
 • 971 vehicles confiscats
 • 271 finques o habitatges embargats
 • 923 armes intervingudes, així com 21.750 cartutxos de munició i 68 explosius
 • 83 vaixells i 40 avions intervinguts

Les investigacions sobre la presumpta conducta criminal de l’empresa que operava EncroXat van ser reiniciades per la Gendarmeria Nacional francesa l’any 2017, després de descobrir que els telèfons funcionaven regularment durant les operacions contra les xarxes delictives. Les investigacions posteriors van establir que l’empresa que hi havia darrere d’aquesta eina operava a través de servidors a França. Finalment, es va poder col·locar un dispositiu tècnic per anar més enllà de la tècnica de xifratge i obtenir accés a la correspondència dels usuaris.

Els telèfons EncroXat es van presentar com a garantia d’anonimat perfecte, discreció i sense traçabilitat als usuaris. També disposaven de funcions destinades a garantir l’eliminació automàtica dels missatges i un codi PIN específic per esborrar totes les dades del dispositiu. Això permetria als usuaris esborrar ràpidament missatges comprometedors, com per exemple en el moment de la detenció per part de la policia.

A més, el distribuïdor podria esborrar el dispositiu des de la distància. EncroXat va vendre criptotelèfons a escala internacional per uns 1.000 euros cadascun. També oferia subscripcions amb cobertura mundial, amb un cost de 1.500 euros durant un període de sis mesos, amb assistència les 24 hores del dia, els 7 dies de la setmana.

L’ús il·legal de comunicacions xifrades continua rebent una gran atenció per part de les agències judicials i policials de tota la UE. Els delinqüents que es comunicaven mitjançant xifratge van rebre un altre cop el març de l’any 2021, després del desmantellament d’una altra eina d’aquestes característiques, la SkyECC.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari