IOCTA 2023: el cibercrim s’ha convertit en un gran negoci

Segons l’informe d’Europol sobre l’evolució de la ciberdelinqüència des d’una perspectiva policial, cal anar oblidant el clixé d’una figura solitària i encaputxada toquerejant un teclat d’ordinador i adaptar-nos a la realitat actual i futura, amb grups de delinqüents que operen com a sindicats comercials més enllà de les fronteres administratives.

La novena edició de l’Avaluació d’amenaces de la delinqüència organitzada a Internet (IOCTA) d’Europol analitza en profunditat l’ecosistema criminal en línia i n’examina els actors destacats, els seus vectors d’atac i el paper de les víctimes.

El ciberdelicte ha esdevingut un gran negoci, amb tota una economia il·lícita establerta per donar-li suport amb proveïdors de serveis, reclutadors i serveis financers. Això fa que la investigació dels atacs cibernètics sigui cada cop més desafiant per a les forces de l’ordre, amb múltiples actors especialitzats que treballen en parts del procés penal des de tots els racons del món.

L’IOCTA d’Europol té com a objectiu proporcionar informació i comprendre el ciberdelicte modern per equipar les forces policials amb el coneixement per a defensar-se. Aquest document i els mòduls que l’acompanyen es basen en informació operativa aportada al Centre Europeu de Delictes Cibernètics d’Europol, combinada amb coneixements d’experts i en intel·ligència de fonts obertes.

L’enfocament i estructuració de l’informe és el següent:

• Els serveis de ciberdelinqüents estan entrellaçats i la seva eficàcia és codependent.

• Tècniques similars per a diferents objectius. • El producte central són les dades robades.

• Mateixes víctimes, múltiples delictes.

• Les comunitats clandestines per educar i reclutar ciberdelinqüents.

• Què passa amb els guanys criminals?

• El suport d’Europol.

El resum actual presenta les principals troballes sobre les diferents tipologies de delictes cibernètics, és a dir, atacs cibernètics, esquemes de frau en línia i explotació sexual infantil en línia.

Amb aquest darrer estudi presentat per Europol, queda clar que la ciberdelinqüència, en les seves diferents formes, representa una amenaça creixent per a la Unió Europea.

Ciberatacs, explotació sexual infantil en línia i fraus en línia són delictes molt complexos que es manifesten en tipologies molt diverses. Els delinqüents continuen mostrant alts nivells d’adaptabilitat a les noves tecnologies i a l’evolució de la societat, alhora que millora constantment la seva cooperació i especialització.

Els delictes cibernètics tenen un abast ampli i causen un dany molt greu a les persones, públiques i privades, a les organitzacions i a l’economia i la seguretat de la UE.  

_____

E·sta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari