Desarticulada una xarxa internacional d’estafa telefònica a persones grans

Les forces de l’ordre d’Alemanya, Polònia i el Regne Unit, amb el suport d’Europol, han localitzat i detingut el cap d’una xarxa criminal responsable d’estafar centenars de ciutadans d’edat avançada d’arreu d’Europa. El sospitós va ser detingut prop de Londres, des d’on dirigia una xarxa d’estafadors adreçada principalment a ciutadans alemanys i polonesos. Mentre executaven l’ordre de detenció emesa per les autoritats poloneses, els agents van confiscar proves crucials, com ara telèfons mòbils a la residència del sospitós. Mentrestant, la policia alemanya va dur a terme escorcolls en cinc domicilis i va confiscar més de 160.000 euros en efectiu, lingots i monedes d’or, així com joies, telèfons i altres dispositius electrònics.

La xarxa criminal organitzada estava especialitzada en trucades telefòniques adreçades a persones grans d’Alemanya i Polònia en què es feien passar per agents de policia o representants d’altres autoritats oficials mitjançant la suplantació d’identitat. Les víctimes eren informades que un dels seus familiars havia estat involucrat en un accident de trànsit o en un incident similar i que havia provocat lesions greus o la mort d’altres persones. L’estafador que trucava lliurava el telèfon a un còmplice de la xarxa, que, plorant o cridant desesperadament al telèfon, implorava a la víctima que l’ajudés. Aquest procediment pretenia commocionar la víctima, permetent al malfactor que truca aplicar el procediment fraudulent i demanar el lliurament de diners per evitar la detenció del fals familiar.

Els delinqüents instruïen la persona estafada sobre el procediment per lliurar els diners que li havien sol·licitat i després enviaven una persona per recollir-los en metàl·lic al domicili de la víctima. Per tal de minimitzar l’exposició i evitar el risc de detenció, la xarxa criminal va reclutar còmplices involuntaris per a aquesta tasca, a través de plataformes de treball en línia.

Al llarg de la investigació, més de 70 persones que participaven en aquesta estafa van ser detingudes, per exemple, mentre recollien els diners sol·licitats a les cases de les víctimes. El dany global puja a uns 5 milions d’euros i s’estima que es poden haver evitat fins a 1,4 milions d’euros més de pèrdues, gràcies a aquesta operació finalitzada amb èxit.

Els delictes practicats a persones grans a través de trucades d’estafa en què els delinqüents es fan passar per policies o autoritats judicials suposen un greu perill i tenen un impacte profund sobre les víctimes. A part dels danys econòmics patits, sovint irrecuperables, poden provocar angoixa emocional i pèrdua de confiança en les autoritats legítimes.  

A part de suplantar la identitat dels funcionaris, incloses les forces de l’ordre i, en alguns casos, el personal sanitari, altres estafes de suplantació inclouen l’anomenat truc del net o el nebot. En aquests casos, els agressors es fan passar per familiars propers de les víctimes atacades, la majoria de vegades persones d’edat avançada, i simulen que es troben en dificultats econòmiques, legals o de salut, per obtenir diners de manera fraudulenta.

Les xarxes criminals actives en aquests fraus de suplantació d’identitat representen una amenaça important a la Unió Europea i són molt adaptables a tot tipus de contextos. Per exemple, durant la pandèmia de la COVID-19, alguns delinqüents van adaptar els seus fraus fent-se passar per familiars malalts amb necessitats econòmiques.

És important estar alerta i protegir-se de les trucades d’estafa i no compartir informació personal o financera amb persones desconegudes. Les forces de l’ordre i altres funcionaris mai demanaran diners o pagaments per telèfon o en persona presentant-se a la porta de casa.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari