Important operació a Europa contra una xarxa de narcotraficants albanesa

Eurojust i Europol van donar suport a les autoritats judicials i policials d’Alemanya, Itàlia i els Països Baixos en el desmantellament d’una xarxa de narcotraficants formada principalment per nacionals albanesos. Durant una acció conjunta, es van detenir 35 sospitosos i es van escorcollar 51 pisos i locals arreu dels països implicats. Més de 600 policies van participar en l’operació, en la qual Eurojust va ajudar les diferents autoritats a crear i finançar un equip d’investigació conjunta sobre el cas.

La xarxa criminal és suposadament responsable del tràfic a gran escala de cocaïna i cànnabis des d’Amèrica del Sud cap a Europa i la seva posterior distribució per tota la Unió Europea. També és coneguda per l’ús de la violència, inclosos episodis de tortura i segrest amb finalitats d’extorsió.

Els delinqüents van poder recórrer a importants recursos econòmics suposadament obtinguts d’activitats anteriors al narcotràfic. Disposaven de diverses bases logístiques on s’emmagatzemaven les substàncies estupefaents i el producte del delicte i on es podien reunir els membres del grup. També posseïen una àmplia flota de vehicles equipats amb sofisticats compartiments ocults, telèfons mòbils amb aplicacions de missatges de text xifrats i altres utilitats.

Segons la investigació, la xarxa criminal va realitzar almenys 36 importacions per un total d’1 tona de cocaïna i 1 tona d’haixix entre els mesos de març de 2020 i juny de 2021. Aquestes substàncies haurien generat més de 1.000 milions d’euros al mercat de la distribució. Durant la investigació també es van decomissar més d’un milió d’euros en efectiu.

La recaptació del crim es repartia entre els membres de la xarxa segons els seus respectius rols. A Alemanya, alguns sospitosos posseïen un restaurant de luxe, un bar i una agència immobiliària que suposadament servien per blanquejar els diners procedents de les activitats del narcotràfic.

El cas es va obrir a Eurojust el setembre de l’any 2021 a petició de les autoritats alemanyes. El mes de juliol de 2022 es va crear una estratègia de coordinació entre les autoritats alemanyes i italianes amb el suport d’Eurojust. L’Agència va organitzar dues reunions de coordinació per facilitar la cooperació judicial i preparar la jornada d’acció conjunta.

El Centre contra el Crim Organitzat d’Europol va donar suport al cas des de finals del 2020, moment a partir del qual va intercanviar més de 250 missatges segurs amb les autoritats implicades. Un ampli suport analític va permetre la identificació dels objectius clau i el mapeig de les seves activitats delictives a tot el món. Europol va organitzar diverses reunions operatives, tant a la seva seu a l’Haia com a l’estranger. A més, dos agents d’Europol van treballar sobre el terreny a Alemanya i Itàlia durant la jornada d’acció per donar suport a les autoritats amb les seves mesures d’investigació.

Durant la jornada d’acció també es va crear una plataforma de comunicació segura per part d’Europol per permetre l’intercanvi d’informació tàctica en temps real entre les diferents autoritats policials implicades.

La investigació i l’organització de la jornada d’acció conjunta van comptar amb el suport de la xarxa @ON, finançada per la Unió Europea (Projecte de fons de seguretat interna ISF4@ON), liderada per la Direcció d’Investigació Antimàfia italiana (DIA) .    

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari