Desmantellen una important organització de narcotràfic a Bòsnia i Hercegovina

Europol va donar suport a Bòsnia i Hercegovina per identificar i desmantellar una xarxa criminal a gran escala implicada en el tràfic de drogues i armes, el blanqueig de capitals i la corrupció. La investigació, iniciada fruit de les tasques d’anàlisi d’Europol, va comportar el treball conjunt de les següents autoritats de Bòsnia i Hercegovina: Ministeri Federal de l’Interior, Ministeri de l’Interior de la República de Srpska, Policia de Fronteres i Fiscalia de l’Estat. En la investigació també hi van participar les forces de l’ordre (Oficina Federal de Policia Criminal) i les autoritats judicials d’Alemanya.

La investigació, iniciada l’any 2021, es va centrar en les activitats d’una xarxa criminal implicada principalment en la producció i el tràfic de drogues als Balcans Occidentals, la UE i Amèrica del Sud. Se’n van obtenir pistes importants, que van servir per identificar actors criminals, a partir de l’anàlisi operativa de comunicacions xifrades. Europol va donar suport a les autoritats nacionals en el desenvolupament de les seves activitats d’investigació proporcionant-los informació important obtinguda de les comunicacions dels sospitosos mitjançant diverses aplicacions xifrades com ANOM o SkyECC, aquestes últimes eliminades l’any 2021.

L’intercanvi d’informació entre diferents autoritats nacionals va posar de manifest una organització a gran escala, repartida per dos continents i amb alguns membres que ocupaven càrrecs a l’administració nacional de Bòsnia i Hercegovina. A finals del mes de juny, quan es va organitzar la vuitena jornada d’acció dins d’aquesta operació de tres anys de durada, les autoritats nacionals de Bòsnia i Hercegovina van detenir sis persones. Amb aquestes detencions es va arribar a un total de 38 individus detinguts per la seva vinculació amb aquest grup de crim organitzat.

Resultats totals de l’operació:

• Detinguts 38 sospitosos, 8 dels quals ocupaven càrrecs a l’administració nacional de Bòsnia i Hercegovina.

• 1 objectiu d’alt valor (High Value Target) detingut a Alemanya i extradit a Bòsnia i Hercegovina.

• Més de 300 kg de cànnabis i béns immobles i efectiu amb un valor total de més de 6 milions d’euros.

Europol va donar suport a l’operació des dels inicis amb anàlisis de comunicacions que van permetre a les autoritats nacionals identificar els sospitosos i descobrir les seves activitats delictives. Europol va facilitar l’intercanvi d’informació i va coordinar i finançar reunions operatives.

L’anàlisi operativa paral·lela d’Europol, presentada en forma d’informes d’intel·ligència, aclareix les ramificacions i la influència de la xarxa criminal. Europol també va donar suport a les autoritats nacionals desplegant experts sobre el terreny per oferir als investigadors suport analític i coneixements tècnics en temps real.

A partir del mes de juny de 2023, Europol està reforçant encara més la seva cooperació operativa amb Bòsnia i Hercegovina. Aquest nou desenvolupament es refereix a l’establiment d’un punt de contacte nacional únic per a totes les autoritats policials de Bòsnia amb Europol, connectant-les al sistema d’aplicació de la xarxa d’intercanvi d’informació segura (SIENA) d’Europol. La creació d’aquest punt de contacte nacional, que coordinarà la comunicació entre les autoritats competents de Bòsnia i Europol, s’acompanya del desplegament d’un oficial d’enllaç d’aquest país balcànic a l’agència. L’oficial d’enllaç bosnià s’unirà a la gran comunitat de gairebé 300 oficials d’enllaç, que representen més de 45 països, que ja estan allotjats a la seu d’Europol.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari