L’amenaça terrorista a la Unió Europea l’any 2022

Segons el darrer informe TE-SAT sobre la situació i tendències del terrorisme a la Unió Europea l’any 2023 d’Europol, el terrorisme gihadista continua sent la principal preocupació dels estats membres de la UE.

Aquest informe es basa en les dades proporcionades pels estats membres de la UE a Europol sobre atacs terroristes i detencions relacionats amb el terrorisme a la Unió Europea.

Entre les principals conclusions del document per a l’any 2022, cal destacar:

• El terrorisme continua sent una greu amenaça. L’any 2022, es van registrar 28 atacs completats, fracassats o frustrats a la Unió. Es van completar 16 atemptats i quatre persones van perdre la vida tràgicament, dues com a conseqüència d’atacs gihadistes i dues com a resultat d’un atac terrorista provinent de sectors d’extrema dreta.

• Els estats membres de la UE continuen considerant el terrorisme gihadista com l’amenaça més destacada de la UE. De les 380 persones detingudes pels estats membres l’any 2022 per delictes relacionats amb el terrorisme, 266 es van dur a terme per delictes relacionats amb el gihadisme.

• Els actors solitaris continuen sent una amenaça clau. La majoria dels atacs de l’any 2022 els van dur a terme sospitosos que actuaven sols. Això es pot observar en tot l’espectre, des del gihadista fins a l’extremisme de dreta i esquerra.

• Internet i les tecnologies van continuar sent un factor fonamental en la difusió de la propaganda extremista, així com de la radicalització i el reclutament d’individus vulnerables al terrorisme i l’extremisme violent. A més de les plataformes de xarxes socials, aplicacions de missatgeria, fòrums en línia i plataformes de videojocs, sembla que les plataformes descentralitzades han guanyat popularitat en cercles terroristes i extremistes violents.

• Altres tecnologies avançades que s’han fet cada cop més visibles inclouen la fabricació i l’ús d’armes impreses en 3D, especialment en l’escena de l’extrema dreta, i l’ús per part d’elements terroristes d’actius virtuals, especialment criptomonedes, per finançar les seves activitats terroristes.

• Encara que estan arrelats en ideologies i orígens diferents, els terroristes i els extremistes violents comparteixen cada cop més elements comuns, com ara narracions similars sobre els mateixos temes, la selecció d’objectius similars per als atacs i l’ús de mètodes tàctics. L’oposició a l’establishment, les teories de la conspiració i l’oposició als avenços tecnològics semblen omplir cada cop més l’espai entre ideologies, proporcionant motivacions per a accions violentes.

• Les reaccions més visibles a la guerra d’agressió russa contra Ucraïna van sorgir durant els primers mesos del conflicte, en gran part a l’escena d’extrema dreta, i es van materialitzar en publicacions en línia i un nombre limitat d’afiliats d’extrema dreta viatjant per unir-se al camp de batalla. Tot i que l’interès per la guerra en aquest entorn sembla que ha disminuït gradualment durant la resta de l’any 2022, és probable que la desinformació relacionada amb el conflicte continuï alimentant narratives terroristes i extremistes.

L’informe es basa en dades qualitatives i quantitatives proporcionades pels estats membres sobre atacs terroristes, detencions i decisions judicials dictades per delictes de terrorisme. Els socis d’Europol també van proporcionar informació qualitativa i valoracions valuoses que enriqueixen les conclusions de l’informe, per tal de reflexionar sobre els avenços més enllà de la UE que afecten la seguretat europea i dels seus ciutadans.

La informació sobre condemnes i absolucions per delictes de terrorisme, així com sobre les modificacions de la legislació nacional sobre terrorisme proporcionada per Eurojust i basada en dades compartides pels estats membres, complementa l’informe.

L’anàlisi quantitativa presentada al document del TE-SAT reflecteix les definicions dels delictes de terrorisme dels estats membres d’acord amb la legislació nacional.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari