S’aproven les conclusions del Consell Europeu per fer front a les amenaces cibernètiques

Amb el ciberespai com a camp de competència estratègica, els riscos per a la seguretat i la defensa de la Unió Europea augmenten en un moment de creixents tensions geopolítiques i forta dependència de les tecnologies digitals.

En aquest context, el Consell Europeu ha aprovat unes conclusions sobre ciberdefensa que subratllen la necessitat que la Unió i els seus estats membres reforcin encara més la seva resiliència per fer front a les ciberamenaces i augmentin la ciberseguretat comuna i la ciberdefensa contra comportaments maliciosos i actes d’agressió al ciberespai.

Les conclusions donen la benvinguda a la Comunicació conjunta de la Comissió Europea i de l’Alt Representant sobre la política de la UE en ciberdefensa i subratllen la importància d’invertir de manera substancial, tant individualment com col·laborativa, en una millor resiliència i en el desplegament de capacitats de defensa cibernètica defensiva. Els marcs de cooperació de la UE i els incentius financers poden tenir una importància clau en aquesta perspectiva.

D’acord amb la brúixola estratègica, les conclusions conviden els estats membres i altres actors rellevants a actuar junts per a una ciberdefensa més sòlida, reforçant la cooperació i la coordinació dins de la UE, entre les comunitats cibernètiques militars i civils i entre un ecosistema públic i privat de confiança. El Consell veu amb bons ulls la proposta d’un centre de coordinació de la ciberdefensa de la UE per millorar la coordinació i la consciència de la situació, en particular, dels comandants de les missions i operacions de la UE i per reforçar l’arquitectura de comandament i control més àmplia de la Unió.

El Consell encoratja els estats membres a protegir l’ecosistema de defensa de la Unió desenvolupant encara més les seves pròpies capacitats per dur a terme operacions de ciberdefensa, incloses, quan escaigui, mesures defensives proactives per protegir, detectar, defensar i dissuadir els ciberatacs. La UE i els seus estats membres haurien de reduir les seves dependències estratègiques a través de les capacitats i cadenes de subministrament, així com desenvolupar i dominar les tecnologies de ciberdefensa d’avantguarda. Això inclou l’enfortiment de la base tecnològica i industrial de defensa europea.

A més, el Consell Europeu insta els estats membres a invertir en capacitats de ciberdefensa interoperables, fins i tot mitjançant el desenvolupament d’un conjunt de compromisos voluntaris per al desenvolupament de les capacitats nacionals de ciberdefensa, i fent el millor ús de les oportunitats de recerca col·laborativa a nivell de la Unió. El Consell també reconeix el benefici directe dels projectes de col·laboració a nivell de la UE per donar suport al desenvolupament de les capacitats nacionals de ciberdefensa.

A part, el Consell convida els estats membres a abordar la bretxa important d’habilitats en ciberseguretat, aprofitant les sinergies entre les iniciatives militars, civils i policials.

Finalment, el Consell subratlla la importància clau de l’associació per abordar reptes comuns. Demana a l’Alt Representant i a la Comissió que explorin associacions mútuament beneficioses i personalitzades sobre polítiques de ciberdefensa, inclosa la creació de capacitats de ciberdefensa a través del Mecanisme Europeu de Pau (EPF). Amb aquesta finalitat, la ciberdefensa s’hauria d’afegir com a punt als diàlegs i consultes de la UE sobre ciberdefensa i a les consultes generals de seguretat i defensa amb els socis.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari