Les autoritats policials i judicials europees executen l’atac coordinat més gran contra el crim organitzat italià

Durant una jornada d’acció executada conjuntament per 10 països, van ser detinguts 132 membres d’una de les xarxes criminals més poderoses del món. A primera hora del 3 de maig, les autoritats policials de Bèlgica, Alemanya, Itàlia, França, Portugal, Eslovènia, Espanya, Romania, Brasil i Panamà van escorcollar diversos habitatges i van intervenir algunes empreses. Més de 2.770 agents van participar sobre el terreny durant la vasta operació.

Eurojust i Europol van donar suport a aquesta operació internacional contra la ‘Ndrangheta, que fins avui s’ha convertit en l’èxit més gran que ha implicat el sindicat policriminal italià. L’organització mafiosa és responsable de gran part del comerç de cocaïna a Europa, combinat amb el blanqueig sistemàtic de diners, el suborn i la violència.

La xarxa criminal investigada estava liderada per diverses famílies poderoses de la ‘Ndrangheta amb seu principalment a la ciutat de San Luca, que es troba a la província italiana de Reggio Calàbria. Algunes d’aquestes famílies han estat involucrades en una violència de clans de dècades coneguda com a ‘feu de San Luca’, que va culminar amb tirotejos massius a Itàlia i a l’estranger com, per exemple, la massacre de Duisburg a Alemanya de l’any 2007.

Els membres de la xarxa criminal van participar en conspiracions criminals no només per formar part d’una organització mafiosa, sinó també per ser responsables del tràfic de drogues, el tràfic d’armes de foc, la tinença il·legal d’armes de foc, el blanqueig de capitals, el registre fraudulent d’actius, el frau fiscal i l’evasió fiscal, així com l’ajuda i la complicitat amb els fugitius (que des d’aleshores han estat detinguts). Dos d’aquests fugitius havien estat a la llista d’entre els més buscats de la Unió Europea.

La xarxa criminal italiana es dedicava principalment al narcotràfic internacional des d’Amèrica del Sud a Europa, com també cap a Austràlia. Les autoritats van descobrir que la xarxa treballava en col·laboració amb el grup de crim organitzat colombià Gulf Clan i un grup criminal de parla albanesa que operava a l’Equador i en diversos països europeus.

A més, els clans de la ‘Ndrangheta estaven implicats en el tràfic internacional d’armes de foc des del Pakistan fins a Amèrica del Sud, proporcionant material al famós grup criminal PCC (Primeiro Comando da Capital) a canvi d’enviaments de cocaïna. Els investigadors van fer un seguiment del flux de diners en un extens sistema global de blanqueig de capitals, amb inversions massives a Bèlgica, Alemanya, Itàlia, Portugal, Argentina, Uruguai i Brasil.

El grup criminal invertia els seus beneficis en béns immobles, restaurants, hotels, empreses de rentat de cotxes, supermercats i altres activitats comercials. Per pagar la cocaïna o transferir actius il·lícits, els delinqüents sovint confiaven en facilitadors que utilitzaven el sistema de la hawala.

Eurojust va donar suport a les autoritats policials implicades creant i finançant dos equips d’investigació conjunts. L’agència també va acollir deu reunions de coordinació després de crear un centre per permetre una ràpida cooperació entre les autoritats judicials implicades en la jornada d’acció. Es van obrir tres casos vinculats a Eurojust a petició de les autoritats italianes, alemanyes i belgues. Eurojust també va facilitar la transmissió i l’execució de les ordres d’investigació europees.

El projecte d’anàlisi d’Europol sobre el crim organitzat italià va donar suport a la investigació com a cas prioritari. Va proporcionar informes de concordança creuada a les unitats nacionals d’investigació implicades. En total, es van intercanviar més de 200 missatges SIENA entre els països implicats. A més de donar suport a la mateixa investigació, el projecte d’anàlisi també va donar suport a la recerca dels tres fugitius.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari