Els detinguts van blanquejar ingressos provinents d’activitats criminals mitjançant un esquema de blanqueig de diners preexistent que implicava diversos comptes bancaris a la Unió Europea, la Xina i Israel.

La investigació conjunta realitzada amb el suport d‘Europol ha comportat el desmantellament d’una xarxa criminal franco-israeliana implicada en un frau a gran escala. L’operació, liderada per França, va comptar amb la Policia Nacional de Croàcia (Hrvatska Policija), l’Oficina Croata de Lluita contra el Blanqueig de Capitals (Ured za sprječavanje pranja novca), la Policia Nacional francesa (Police Nationale), la Gendarmeria francesa (Gendarmerie Nationale), la Policia Metropolitana de Budapest (Budapesti Rendőr-főkapitányság), la Policia d’Israel (משטרת ישראל), la Policia Judicial portuguesa (Policia Judiciaria) i la Policia Nacional espanyola (Policía Nacional).
Les activitats operatives van tenir lloc en els anomenats cinc dies d’acció, desenvolupats entre el gener de 2022 i el gener de 2023 a França i Israel, amb el següent resultat:
- 8 escorcolls domiciliaris a França i Israel.
- La detenció del principal organitzador de la xarxa a Israel.
- 8 sospitosos detinguts (6 a França i 2 a Israel).
- La intervenció d’equips i vehicles electrònics, uns 3 milions d’euros de comptes bancaris portuguesos, 1,1 milions d’euros de comptes bancaris hongaresos, 600.000 euros de comptes bancaris croats, 400.000 euros de comptes bancaris espanyols i uns 350.000 euros en monedes virtuals.
- El valor total de les intervencions s’estima en uns 5,5 milions d’euros.
- S’està fent la recerca internacional dels 38 milions d’euros amagats.
La xarxa criminal, formada per nacionals francesos i israelians, va apuntar com a objectiu a empreses ubicades a França. A principis de desembre del 2021, un dels sospitosos va suplantar el director general d’una empresa especialitzada en metal·lúrgia, amb seu al departament de l’Alt Marne, al nord-est de França. L’estafador va demanar al comptable de l’empresa que fes una transferència urgent i confidencial de 300.000 euros a un banc d’Hongria. El frau es va descobrir pocs dies després quan el comptable, pensant que actuava en nom del conseller delegat de l’empresa, va intentar fer una transferència de 500.000 euros. L’empresa va presentar una denúncia i, posteriorment, els investigadors van comprovar que la trucada provenia d’Israel.
L’intercanvi d’informació i la cooperació internacional facilitats per Europol van conduir al descobriment de còmplices, modus operandi i fons. La investigació criminal a Croàcia va contribuir al descobriment de la identitat real de les mules de diners utilitzades per la xarxa criminal. Les autoritats competents de Croàcia van bloquejar més de 600.000 euros en diversos comptes bancaris.
Des del gener de 2022, Europol ha facilitat l’intercanvi d’informació i ha proporcionat suport analític especialitzat, incloent-hi anàlisis i coneixements financers i de criptomoneda. L’anàlisi va conduir a la identificació de vincles entre països per permetre la confiscació urgent de béns delictius abans que els sospitosos poguessin blanquejar-los. Durant els dies d’acció, Europol va desplegar experts a França, Hongria i Israel per contrastar la informació operativa amb les bases de dades d’Europol en temps real i oferir suport forense sobre el terreny.
L’any 2020, Europol va crear el Centre Europeu de Delinqüència Financera i Econòmica (EFECC) a fi d’augmentar les sinergies entre les investigacions econòmiques i financeres i dereforçar la seva capacitat per donar suport a les autoritats policials per combatre d’una manera eficaç aquesta gran amenaça criminal.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français