Els passos fronterers irregulars de la Unió Europea assoleixen el nivell més alt des de l’any 2016

Gairebé la meitat dels passos fronterers irregulars durant l’any 2022 es van fer per terra a través de la regió dels Balcans occidentals, segons un informe de l’agència fronterera de la UE Frontex. Les xifres preliminars no inclouen els refugiats ucraïnesos.

El nombre de passos fronterers irregulars a la Unió Europea va augmentar un 64% l’any passat en comparació amb el 2021. Segons els càlculs de l’agència, es van detectar unes 330.000 entrades, de les quals un 45% es van portar a terme a través de la regió dels Balcans occidentals.

La ruta de la Mediterrània Central va ser la segona més elevada de travessies, augmentant més de la meitat fins a superar les 100.000.

La majoria de persones que van intentar la perillosa ruta marítima l’any passat van ser nacionals d’Egipte, Tunísia i Bangla Desh. Frontex també informa que l’any 2022 va arribar la xifra més elevada de persones en cinc anys des de Líbia, el principal punt de partida del nord d’Àfrica.

Independentment de la ruta d’entrada, sirians, afganesos i tunisians van representar aproximadament el 47% dels intents de pas de frontera. El nombre de sirians es va duplicar aproximadament fins als 94.000.

Els homes van representar més del 80% dels intents d’entrar a la Unió. La proporció de menors denunciats va baixar prop del 9% de totes les entrades irregulars.

Les últimes xifres de Frontex no incloïen milions de refugiats ucraïnesos que van entrar a la UE entre febrer, quan Rússia va envair Ucraïna, i desembre.

En aquesta línia, durant aquest mes de gener, Europol va donar suport a les autoritats búlgares durant una jornada d’acció a gran escala contra els grups de crim organitzat implicats en el tràfic de migrants. Les activitats, coordinades pel fiscal búlgar i amb la participació de la Direcció General de Lluita contra el Crim Organitzat, la Policia Nacional i la Policia de Fronteres, s’han dirigit a xarxes criminals actives al llarg de la ruta dels Balcans. Les investigacions búlgares també es van coordinar amb les autoritats turques i sèrbies i altres agències col·laboradores.

Les accions conjuntes van tenir lloc a Bulgària i es van centrar en una sèrie de xarxes de tràfic de migrants des de Turquia, passant per Bulgària, fins a Sèrbia i després Europa occidental. Els principals organitzadors de les xarxes actives al llarg d’aquesta ruta tenen la seu a Bulgària, Sèrbia i Turquia. Han creat les seves pròpies xarxes nacionals de membres responsables del transport i allotjament als seus respectius països.

Els principals mitjans de transport utilitzats pels contrabandistes eren furgonetes, càmpers i autobusos.

Les autoritats búlgares han informat d’un augment de les activitats de tràfic de migrants a la seva frontera sud. L’agost del 2022, un incident, que va implicar un autobús que transportava migrants irregulars, va provocar la mort de dos policies de servei. Mesos més tard, el mateix any, un agent de la policia de fronteres de Bulgària va ser assassinat a trets durant una patrulla regular a la frontera verda amb Turquia. Aquests fets suggereixen un augment tant de les activitats de contraban com de la violència de les xarxes criminals implicades.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari