Creixent preocupació a Europa per l’extremisme violent en línia

El passat 15 de desembre del 2022, la Unitat de Referència a Internet de la Unió Europea (EU IRU) a Europol va coordinar el segon Dia d’Acció de Referències (RAD) contra el contingut violent d’extrema dreta i terrorista en línia. L’acció coordinada va implicar unitats especialitzades de 14 països, inclosos 13 estats membres de la UE i un país no comunitari.

En l’operació es van detectar més de 800 articles relacionats a 34 plataformes afectades per la proliferació de continguts extremistes violents en línia.

Les autoritats participants van participar en la detecció i senyalització de contingut terrorista als proveïdors de serveis en línia i en l’avaluació de les seves respostes.

Les activitats van donar lloc a la derivació de 831 ítems a 34 plataformes afectades. Els materials referits inclouen contingut produït per organitzacions d’extrema dreta o d’altres que ho afavoreixen. També inclou continguts difosos en relació amb els atemptats terroristes motivats per l’extremisme violent. Aquests materials inclouen retransmissions en directe, manifestos, reivindicacions i celebracions d’atacs.

Amb aquesta jornada es deixa patent que l’extremisme violent és una preocupació creixent a Europa i arreu, sobretot d’ençà dels fets de Bratislava (Eslovàquia) i Buffalo (EUA).

Des del primer cop que es va organitzar el Dia d’Acció de Referències dirigit a aquest tipus de contingut en línia l’any 2021, l’amenaça que suposa l’extremisme violent i el terrorisme segueix augmentant. Els atemptats terroristes de Buffalo i Bratislava van il·lustrar una preocupant proliferació d’activitats terroristes i d’extrema dreta violentes a escala mundial. Els autors d’aquests atacs formaven part de comunitats transnacionals en línia i es van inspirar en altres extremistes i terroristes violents de la dreta. En els seus manifestos, els actors terroristes han destacat el paper fonamental de la propaganda en línia en el procés de radicalització. Això mostra com l’abús d’internet continua sent un aspecte important de la radicalització i el reclutament violent de l’extrema dreta.

Les RAD consoliden els esforços de les forces de l’ordre per fer front a la creació i difusió de propaganda extremista i terrorista violenta en línia. Durant les activitats coordinades, els participants remeten continguts vinculats a material de propaganda als proveïdors de serveis en línia, convidant-los a avaluar i eliminar els continguts que incompleixin les seves condicions de servei. I, paral·lelament, es convida les plataformes a reforçar els seus protocols de moderació per evitar aquest tipus d’abús en el futur.

Els països participants en aquesta edició van ser Txèquia, Dinamarca, França, Alemanya, Hongria, Irlanda, Itàlia, Malta, els Països Baixos, Portugal, Eslovàquia, Eslovènia, Espanya i el Regne Unit.

Cal subratllar que amb seu a la Haia, els Països Baixos, Europol dona suport als 27 estats membres de la UE en la seva lluita contra el terrorisme, la ciberdelinqüència i altres formes greus i organitzades de crim. Europol també treballa amb molts estats socis no comunitaris i organitzacions internacionals. Des de les seves diverses avaluacions d’amenaces fins a les seves activitats operatives i de recollida d’intel·ligència, Europol té les eines i els recursos que necessita per fer que el territori europeu sigui un espai més segur.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Leave a Reply