Una nova llei a Texas permet portar armes de foc sense llicència

La nova llei nord-americana que s’aplica a l’estat de Texas que permet que la majoria d’adults majors de 21 anys puguin portar una arma de foc sense tenir llicència ha provocat fortes divisions entre partidaris i detractors de la mesura. Hi ha agutzils, líders policials i fiscals de districte d’àrees urbanes de Texas que consideren alarmant l’increment de persones que porten armes i de trets improvisats que això ha comportat.

Alhora, sobretot en zones i comtats rurals, altres agutzils consideren que no hi ha hagut canvis en profunditat des de l’aplicació de la nova llei. I entre els defensors dels drets de portar armes consideren que des que més gent va armada podria ser l’explicació de per què els tirotejos han disminuït en algunes parts de l’estat.

Lluny de ser un cas atípic, la nova llei de Texas és un pas més en l’esforç d’expandir l’eliminació de gairebé totes les restriccions per portar pistoles. Quan la llei de portació sense permís de l’estat d’Alabama sigui vigent el gener del 2023, la meitat dels estats dels EUA, des de Maine fins a Arizona, no requeriran una llicència per portar una pistola.

L’impuls legislatiu de diversos estats ha coincidit amb un poder judicial federal que s’ha anat inclinant cada cop més a favor de portar armes i en contra dels esforços estatals per a regular-les. El problema és que Texas és l’estat amb més població que ha retirat les restriccions a portar armes de foc. Cinc de les 15 ciutats més grans dels EUA són a Texas, i per tant aquest enfocament de permissivitat amb les armes és un nou fet en la vida a les àrees urbanes en una mesura que no es veu en altres estats.

Fins a dia d’avui, no s’han publicat estadístiques dels tirotejos a l’estat de Texas des que la llei va entrar en vigor el setembre del 2021. Els detractors de la llei són pessimistes amb les xifres després que els homicidis i els suïcidis amb armes de foc es disparessin l’any 2020, el primer any de la pandèmia, per continuar augmentant l’any 2021 i arribant a les taxes més altes de les darreres tres dècades.

Els departaments de policia de les grans ciutats i els principals grups encarregats de fer complir la llei es van oposar a la nova llei d’armes de foc quan es va presentar davant la Legislatura estatal la primavera del 2021, preocupats per la pèrdua de requisits de capacitació necessaris per a un permís i un major perill per als oficials.

Els policies denuncien que en l’actualitat les discussions entre persones begudes a la fronterera d’Eagle Pass, la gent que surt de gresca a la nit, les baralles per un lloc d’aparcament o per mala conducció o les infidelitats conjugals acaben en tirotejos. I ho ratifiquen a tenor de l’increment de denúncies que reben els fiscals de Houston d’incidents armats arreu.

La llei encara prohibeix portar una pistola a aquells condemnats per un delicte greu, els qui estan sota els efectes de l’alcohol o cometen altres delictes. En aquesta línia, els defensors de la llei subratllen que al comtat de Harris, els casos penals relacionats amb la possessió il·legal d’armes ha augmentat considerablement des que la nova llei va entrar en vigència: 3.500 durant l’any 2022 davant els 2.300 de tot el 2021.

I a Dallas ha augmentat, des de l’aprovació de la llei, la xifra d’homicidis considerats “justificables”, com els realitzats en defensa pròpia. En aquesta línia, l’autor del llibre More guns, less crime, John R. Lott Jr., subratlla que la seva investigació ja predeia aquest escenari: una major reducció del crim si les persones que són víctimes més probables de delictes violents van armades.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari