Contrabandistes de migrants utilitzen avions privats per fer negoci

Amb el suport d’Eurojust i Europol, les autoritats judicials i d’aplicació de la llei d’Àustria, Bèlgica, Alemanya, França, Itàlia i els Estats Units van desmantellar una xarxa criminal implicada en el tràfic de migrants, el frau de documents i el blanqueig de capitals.

Els migrants, principalment iraquians i iranians d’origen kurd, van pujar a avions privats a Turquia amb passaports diplomàtics falsos. No obstant això, les destinacions oficials dels viatges (normalment el Carib) no es van arribar a materialitzar mai. Durant les escales a diferents aeroports europeus, entre ells a Àustria, França i Alemanya, els migrants van ser expulsats de l’avió, es van eliminar els seus passaports falsos i van haver de sol·licitar asil sistemàticament. Els sospitosos van cobrar fins a 20.000 euros per persona de contraban.

Segons les investigacions policials, entre octubre i desembre de 2020 van tenir lloc almenys cinc operacions de contraban en cinc països europeus diferents. A més, es van fer diversos plans per dur a terme altres operacions de contraban.

A més del tràfic de migrants i de la falsificació de documents d’identitat, se sospita que el grup de crim organitzat també va emetre xecs falsos i va estafar companyies aèries en un intent de construir la seva pròpia flota. Els sospitosos també haurien estafat hotels per no haver pagat diverses factures.

La jornada d’acció del 13 de setembre d’enguany va donar lloc a:

  • 5 detencions (2 a Bèlgica i 3 a Itàlia)
  • 7 escorcolls de cases (1 a Bèlgica i 6 a Itàlia)
  • Decomisos de 2 avions, 80.000 euros, 1 cotxe de gamma alta, equips electrònics i equips per falsificar documents d’identitat (com impressores de targetes, segells, hologrames i targetes de plàstic blanc)
  • 173.000 euros congelats a Itàlia

Eurojust va donar suport a les autoritats implicades en la creació i el finançament d’un equip d’investigació conjunt (JIT) el juny del 2021. Eurojust també va acollir quatre reunions de coordinació per facilitar la cooperació judicial i donar suport als esforços d’investigació coordinats.

Europol, per la seva banda, va prioritzar el cas en una fase inicial i hi va assignar un analista i un especialista, dedicats a donar suport a les investigacions nacionals per identificar els membres de la xarxa criminal i desmantellar-la.

Així mateix, Europol va facilitar l’intercanvi d’informació operativa i va oferir suport analític i financer. El dia de l’acció, Europol va activar un lloc de comandament virtual per facilitar l’intercanvi d’informació en temps real. També va desplegar tres analistes, un a Bèlgica i dos a Itàlia, per contrastar la informació operativa amb les bases de dades d’Europol, per proporcionar més pistes d’investigació a les autoritats nacionals d’aplicació de la llei participants.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari