Jornada d’acció d’Europol contra el tràfic d’immigrants

Un grup de treball operatiu (OTF), liderat per la Policia Federal Alemanya i coordinat per Europol, va apuntar contra alguns dels traficants d’immigrants més perillosos de tota la Unió Europea. L’OTF Pathfinder va implicar autoritats policials d’Àustria, Alemanya, Hongria, Romania, Sèrbia i els Països Baixos, i va donar lloc a l’obertura de 39 noves investigacions. La Jornada d’Acció  va provocar la detenció de dos objectius d’alt valor, 12 escorcolls domiciliaris i la confiscació de més de 80.000 euros a Alemanya i França.

Les investigacions del grup de treball de l’operació han portat fins ara a:

• 8 objectius d’alt valor arrestats i 3 sotmesos a una ordre de detenció europea (2 a Àustria, 7 a Alemanya, 1 a Hongria i 1 a Romania)

127 detencions de facilitadors (63 a Àustria, 19 a Alemanya, 15 a Hongria, 25 a Romania, 4 als Països Baixos i 1 a Sèrbia)

• 916 incidents de contraban detectats (600 a Àustria, 262 a Alemanya, 26 a Hongria, 22 a Romania i 6 als Països Baixos)

151 escorcolls de domicilis (37 a Àustria, 70 a Alemanya, 17 a Hongria, 25 a Romania i 2 als Països Baixos)

• Embargaments de diferents béns per un valor total d’aproximadament  900.000 euros

L’OTF Pathfinder, creat a Europol l’agost de 2021 i iniciat per Alemanya, va apuntar contra alguns dels traficants d’immigrants més perillosos actius a tota la UE. Aquests objectius d’alt valor d’Europol, principalment nacionals sirians, tenien connexions globals als països d’origen, de trànsit i de destinació. Europol va comprovar les seves bases de dades i va descobrir que aquests sospitosos ja estan vinculats a més de 150 investigacions.

Des del llançament de l’OTF Pathfinder, les autoritats nacionals d’aplicació de la llei han iniciat 39 noves investigacions relacionades amb aquestes 14 persones. Una d’aquestes investigacions connectades va conduir a la detenció d’un dels objectius d’alt valor per part del Cos Financer Italià, amb el suport de la policia albanesa i de la policia hel·lènica. Una altra va provocar la detenció de 18 sospitosos a Romania. Els sospitosos cobraven entre 4.000 i 10.000 euros, malgrat el tràfic i l’allotjament d’immigrants en condicions extremadament pobres i, sovint, que posaven en perill la seva vida.

Les investigacions van revelar que els detinguts van facilitar el tràfic d’almenys 10.000 immigrants, que són principalment d’origen afganès, pakistanès i sirià, cap a la UE. Europol va facilitar l’intercanvi d’informació i va elaborar un gran nombre de productes d’anàlisi d’intel·ligència, que donen suport a les autoritats nacionals per connectar aquestes activitats delictives transfrontereres a gran escala, identificar els autors i detectar activitats de contraban en curs.

Les investigacions van descobrir que aquests sospitosos gestionaven un negoci de contraban a gran escala, fent ús de la mateixa logística, allotjament i condicions de viatge. Van utilitzar molls de càrrega de camions, furgonetes tancades i cotxes personals per traslladar immigrants de Turquia a través de la regió dels Balcans occidentals, Romania i Hongria cap a Àustria, Alemanya i els Països Baixos. Els pagaments es van fer principalment a través de l’anomenat sistema financer hawala.

Els sospitosos van utilitzar les plataformes de xarxes socials per anunciar el seu negoci il·legal i per convèncer els familiars dels immigrants que el tràfic era segur. Normalment, els facilitadors han de generar confiança entre les comunitats d’immigrants per reclutar el màxim nombre de persones possible.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari