La taxa d’homicidis amb arma de foc als Estats Units l’any 2020, la més alta en 25 anys

L’augment de les taxes d’homicidis va ser impulsat en gran part pels assassinats relacionats amb armes de foc, que van créixer un 35% entre l’any 2019 i el 2020. La taxa d’homicidis relacionats amb armes de foc als Estats Units va assolir el seu nivell més alt en més de 25 anys el 2020, però els experts encara no han sabut trobar-hi una explicació.

Tal com informava en un article el mes de maig passat el rotatiu The New York Times, el nombre de morts per armes de foc va arribar a la xifra més alta mai registrada als Estats Units durant l’any 2020, el primer any de la pandèmia, segons va informar el Centre per al Control i la Prevenció de Lesions. Més de 45.000 nord-americans van morir en incidents relacionats amb armes de foc a mesura que la pandèmia s’estenia pels Estats Units.

Tanmateix, més de la meitat de les morts per armes de foc van ser suïcidis, i aquest nombre no va augmentar substancialment entre l’any 2019 i el 2020. Per tant, l’augment global de les morts per armes va ser del 15% el 2020.

Christopher Herrmann, professor al departament de dret i ciència del John Jay College of Criminal Justice de Nova York, va dir que no li sorprenen aquestes dades, però que el preocupa el que podria augurar l’estiu vinent, quan normalment hi ha més homicidis amb armes, i va afegir que la majoria de les grans ciutats nord-americanes viuen un augment del 30% en els tiroteigs i els homicidis a l’estiu.

Una possible explicació podrien ser els fets estressants associats a la pandèmia de covid, que podria haver tingut un paper destacat, inclosos els canvis i la interrupció dels serveis i l’educació, l’aïllament social, la inestabilitat de l’habitatge i la dificultat per cobrir les despeses diàries.

L’augment també va correspondre a l’acceleració de les vendes d’armes de foc a mesura que la pandèmia es va estendre i els confinaments es van convertir en la norma. Els nord-americans van començar a comprar armes l’any 2020 i van continuar fins al 2021, quan en una sola setmana l’FBI va registrar un rècord d’1,2 milions de comprovacions d’antecedents.

La raó principal que la gent dona per comprar una pistola és l’autoprotecció. Però una investigació publicada a la dècada de 1990 va establir que el simple fet de tenir una pistola a la llar augmenta el risc d’homicidi amb arma per un factor de tres i augmenta el risc de suïcidi en un factor de cinc.

Però l’homicidi amb armes té moltes arrels. Els investigadors federals també van esmentar interrupcions en l’atenció sanitària rutinària; protestes per l’ús policial de la força letal; un augment de la violència domèstica; accés desigual a l’atenció sanitària, i el racisme sistèmic de llarga durada, que ha contribuït a les males condicions d’habitatge, les oportunitats educatives limitades i les elevades taxes de pobresa.

Els funcionaris de la llei i els criminòlegs van assenyalar no només la pandèmia, sinó també les eleccions presidencials divisòries del 2020, ja que la compra d’armes tendeix a augmentar en moments de profunda polarització política.

La comunitat afroamericana es va veure afectada de manera desproporcionada per la violència armada l’any 2020. Les taxes d’homicidis per armes de foc van augmentar un 39,5% entre els afroamericans de l’any 2019 al 2020, fins a 11.904. Les víctimes eren majoritàriament homes joves.

Els homes afroamericans d’entre 15 i 34 anys tenien més de 20 vegades més probabilitats de morir amb una pistola que els homes blancs de la mateixa edat. El nombre de dones afroamericanes assassinades per armes també va augmentar gairebé un 50% l’any 2020 en comparació amb el 2019.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari