Europol: Anàlisi dels mercats de drogues de la Unió Europea el 2022

El paper d’Europa en la producció i el comerç internacional de drogues està canviant, segons el nou informe publicat per Europol i l’Agència de Drogues de la UE (OEDT).

En una visió en profunditat dels mercats de la cocaïna i la metamfetamina, diverses agències policials subratllen l’augment de les activitats de producció a Europa i com la col·laboració entre grups criminals d’arreu del món està creant noves amenaces per a la seguretat i ampliant el mercat.

Noves investigacions recalquen com es cobreixen les tendències al llarg de la cadena de subministrament, des de la producció i el tràfic fins a la distribució i l’ús. Descriuen un mercat de cocaïna gran i en expansió i un mercat de metamfetamina actualment petit, però en constant creixement a la UE. També adverteixen de l’augment de l’amenaça que suposa la innovació en els processos de producció i els precursors químics, i una gamma creixent de productes que poden ser perillosos per als consumidors

Europa és una important regió productora de drogues sintètiques, tant per als mercats interns com per als externs. Cada cop més, també és un punt clau de transbordament de drogues originades a altres llocs i amb destinació a altres regions del món. Tant per a la cocaïna com per a la metamfetamina, hi ha proves que grups criminals llatinoamericans i europeus s’associen en la producció, el tràfic i la distribució.

L’informe mostra que el mercat europeu de la cocaïna s’està expandint, impulsat per nivells de tràfic sense precedents que condueixen a una disponibilitat històricament alta. Els alts nivells de producció de cocaïna a Amèrica del Sud han donat lloc a quantitats rècord decomissades a Europa.

La cocaïna és la segona droga il·lícita més consumida a la UE després del cànnabis, amb un valor al detall de mercat el 2020 estimat en 10.500 milions d’euros.

La violència i la corrupció, observades des de fa temps als països productors de drogues tradicionals, s’observen cada cop més a la UE. Els informes posen de manifest que en alguns estats membres de la UE (Bèlgica, Espanya, França i Països Baixos), la competència entre proveïdors de drogues s’ha intensificat i ha donat lloc a un augment dels enfrontaments violents. L’expansió del mercat de la cocaïna de la UE ha comportat un augment d’homicidis, segrestos i intimidacions, amb la violència que s’ha escampat a persones fora del mercat de les drogues.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari