Important operació transfronterera contra els amos de la cocaïna a Europa

Les accions conjuntes de la Policia Federal Belga d’Anvers (Federale Politie Antwerpen), la Policia Nacional holandesa (Politie), la Policia Regional alemanya (Landeskriminalamt Niedersachsen) i la Policia Federal (Bundeskriminalamt / BKA), coordinades per Europol, van conduir a la identificació i l’acusació dels principals objectius europeus d’alt valor que importen grans quantitats de cocaïna d’Amèrica del Sud a la Unió Europea. A l’operació també hi va participar la Secretaria Nacional Antidroga del Paraguai (SENAD – Secretaria Nacional Antidrogas).

Aquesta operació anava adreçada a la infraestructura europea i sud-americana de drogues i blanqueig de diners d’una xarxa de tràfic a gran escala, amb la qual s’havia obtingut un gran èxit el mes de febrer de l’any 2022 amb la intervenció de 34 tones de cocaïna a Bèlgica i Alemanya.

Europol va facilitar l’intercanvi d’informació i va treballar amb estudis i dades d’intel·ligència basats en anàlisis criminals, que li va permetre donar a conèixer una imatge detallada de les operacions de les xarxes a través dels països i continents.

La jornada d’acció del dia 20 d’abril de 2022 va donar lloc a:

• Més de 35 ubicacions escorcollades per la policia.

• 17 detencions (5 a Bèlgica, 11 a Alemanya i 3 als Països Baixos)

• Embargaments a Bèlgica, Alemanya i Països Baixos, inclosos equips electrònics, documents, quatre vehicles, rellotges de luxe i béns immobles, inclosos quatre apartaments, així com comptes bancaris i efectiu per un valor total de 5,5 milions d’euros

Aquestes activitats operatives són la culminació d’una investigació paral·lela de les autoritats policials belgues, holandeses i alemanyes sobre una xarxa criminal que trafica amb enviaments de diverses tones de cocaïna des dels països d’origen cap a Europa. L’operació es va iniciar el febrer del 2021 quan les autoritats policials dels ports d’Hamburg i Anvers van confiscar un total de 34 tones de cocaïna en 3 enviaments vinculats a aquesta xarxa criminal. Durant la investigació, les autoritats cooperants van descobrir que aquest grup criminal tenia la capacitat d’enviar múltiples enviaments de cocaïna de diverses tones cap a Europa en només uns mesos.

El centre de comandament i control dels traficants, i els objectius europeus que hi havia al darrere, tenien la seu a Dubai. A partir d’aquí, van gestionar el tràfic de cocaïna procedent de la seva pròpia infraestructura de producció a Bolívia. També es van identificar línies logístiques i de subministrament al Paraguai.

Els líders de la xarxa criminal van utilitzar la comunicació xifrada per organitzar els seus grans enviaments. La coordinació d’aquest tràfic de cocaïna de diverses tones va ser interceptada com a conseqüència de la retirada del 2021 de la plataforma de comunicacions xifrades SKY ECC. Això també va comportar el descobriment d’una gran xarxa d’empreses legítimes creades per permetre la importació de drogues d’Amèrica del Sud i el blanqueig dels ingressos relacionats. Com a exemple, per entrar a la UE, la cocaïna s’amagava en enviaments de plàtans, cafè i guix.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari