Operació europea contra una xarxa que obligava persones sense llar a practicar la mendicitat forçada

Les autoritats d’Àustria, Alemanya, Hongria i Romania han desmantellat una xarxa criminal familiar especialment violenta que explotava persones sense llar.

Una investigació de l’Oficina Penal Regional d’Alta Àustria (Landeskriminalamt Oberösterreich), la Policia Federal Austríaca (Bundeskriminalamt), la Policia Estatal de Baviera alemanya (Polizei Bayern), la Policia Nacional Hongaresa (Magyar Rendorseg) i la Policia Romanesa (Poliția Română), amb el suport d’Europol i Eurojust, va portar els agents a desmantellar un grup de crim organitzat implicat en el tràfic de persones per a la mendicitat forçada. La xarxa criminal era especialment violenta i abusava d’individus extremadament vulnerables.

Gràcies a les investigacions, a començaments d’abril d’enguany es va fer una jornada d’acció policial, que va comportar:

  • 7 ubicacions escorcollades (1 a Àustria, 2 a Alemanya, 1 a Hongria i 3 a Romania)
  • 4 detencions practicades (1 a Alemanya, 1 a Hongria, 1 a Àustria i 1 a Romania)
  • Intervencions de telèfons i altres aparells electrònics, més de 90.000 € en metàl·lic i 9.400 RON en efectiu, així com 1 kg d’or
  • Dues víctimes, que van morir durant l’explotació de la xarxa criminal.

Des de l’any 2017, les autoritats nacionals dels quatre països en qüestió han investigat aquest grup de crim organitzat basat en els lligams familiars. Això ha inclòs la investigació de membres de grups d’origen romanès i hongarès que traficaven amb persones i les explotaven, amb víctimes a Àustria i Alemanya. Les víctimes d’origen hongarès i romanès eren especialment vulnerables com a conseqüència de l’addicció a l’alcohol i el sensellarisme.

Aquestes persones es van veure obligades a pidolar en llocs específics en diverses ciutats, com ara les ciutats alemanyes d’Ingolstadt, Nuremberg i Berlín i les ciutats austríaques de Feldkirch, Linz, Bad Hall i Stayer. Eren totalment dependents de la xarxa criminal i els seus documents els van ser retirats en arribar a països estrangers en què no parlaven la llengua. La xarxa criminal els va proporcionar un entrepà o només l’alcohol suficient per sobreviure al dia, alhora que guanyava més de 200.000 euros de les activitats de les víctimes. Aquestes persones van ser sotmeses a tractes i entorns de vida inhumans i van patir comportaments violents a mans dels sospitosos.

Dues de les víctimes van morir a causa de problemes relacionats amb la salut mentre eren explotades en condicions extremadament degradants. La banda criminal també va obligar una persona igualment vulnerable a treballar a casa seva i la van tractar com a esclava domèstica.

Europol va facilitar l’intercanvi d’informació i va oferir suport analític en aquesta investigació. El dia de l’acció, Europol va desplegar un lloc de comandament virtual per permetre l’intercanvi d’informació en temps real entre els investigadors, Europol i Eurojust.

Eurojust havia creat un equip d’investigació conjunt entre Alemanya, Hongria, Romania i Europol el 2021.

L’any 2017, el Consell de la Unió Europea va decidir continuar el cicle polític de la UE per al període 2018-2021. Té com a objectiu fer front a les amenaces més importants que suposa la delinqüència internacional organitzada i greu per a la UE. Això s’aconsegueix millorant i reforçant la cooperació entre els serveis rellevants dels estats membres de la UE, les institucions i les agències, així com els països i les organitzacions no membres de la UE, inclòs el sector privat si s’escau. Actualment, hi ha deu prioritats EMPACT. A partir del 2022, el mecanisme esdevé permanent amb el nom d’EMPACT 2022+.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari