La Policia Nacional francesa (Police Nationale), la Policia Romanesa (Poliția Română) i la Policia espanyola (Policía Nacional), amb el suport d’Europol i Eurojust, van desmantellar una xarxa criminal implicada en el tràfic de persones amb finalitats d’explotació sexual. Als efectes d’aquesta investigació, Europol va establir un grup de treball operatiu que va conduir a la identificació del líder de la banda criminal.

La jornada d’acció policial del 22 de març d’enguany va donar lloc a:
• 16 escorcolls domiciliaris (10 a França i 6 a Romania).
• 7 detencions (2 a França i 5 a Romania, inclòs un objectiu d’alt valor identificat per les autoritats policials implicades).
• 32 víctimes identificades, la majoria de nacionalitat romanesa (13 a França i 19 a Romania).
• Les intervencions van incloure equips digitals i telèfons mòbils, cànnabis d’un laboratori interior, vehicles de luxe i més de 23.000 euros en efectiu.
De les proves recollides durant la investigació se suggereix que la xarxa criminal estava activa des de l’any 2014. Els membres de la banda criminal manipulaven les seves víctimes per a la prostitució en benefici econòmic de la xarxa criminal.
El modus operandi era adreçar-se a víctimes vulnerables amb situacions financerament i emocionalment inestables amb el mètode anomenat de “l’home amant”. La xarxa criminal les captava amb relacions afectives falses, les seduïen amb regals cars i promeses d’una vida millor a l’estranger i les obligaven a continuar treballant mitjançant amenaces i actes de violència contra elles o els seus familiars. Amb aquesta tècnica, els delinqüents van embutxacar-se més de 400.000 euros, explotant víctimes vulnerables procedents de Romania.
Els investigadors ja han identificat 28 víctimes explotades per la banda a França. Les proves indiquen que la xarxa criminal va canalitzar prop d’1,3 milions d’euros en ingressos il·legals a Romania a través d’empreses de transferències de diners i van transferir més actius mitjançant missatgers amb diners en efectiu.
Aquests diners provenen de 250 localitats de 25 estats diferents. El 80% de les transferències de diners es van fer des de cibercafès de Barcelona i s’han adreçat als líders de l’organització a Romania. Posteriorment, van blanquejar els ingressos del delicte a Romania mitjançant inversions en béns immobles i béns de luxe. També van utilitzar part dels beneficis il·legals per finançar diferents activitats delictives.
L’any 2020, juntament amb França, Espanya i Romania, Europol va establir un grup de treball operatiu per atacar conjuntament aquesta xarxa criminal. La configuració específica d’aquest grup de treball va permetre als investigadors identificar fàcilment el modus operandi del grup criminal i utilitzar la informació recopilada per identificar els líders i els seus associats.
Europol va coordinar les activitats operatives, va facilitar l’intercanvi d’informació i va oferir suport analític. Europol va desplegar un expert a Romania per contrastar la informació operativa en temps real i donar suport als investigadors sobre el terreny.
Eurojust va crear un equip d’investigació conjunt (JIT) entre França i Romania. Cinc sospitosos van ser detinguts com a conseqüència de cinc ordres europees de detenció.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français