La pandèmia de covid-19 impulsa el comerç de productes falsificats

La darrera avaluació de l’amenaça de delictes contra la propietat intel·lectual elaborada conjuntament entre Europol i l’Oficina de Propietat Intel·lectual de la Unió Europea (EUIPO) revela que la distribució de productes falsificats ha augmentat molt durant la pandèmia de covid-19. La crisi sanitària ha presentat noves oportunitats per al comerç de productes falsificats i els delinqüents han ajustat els seus models de negoci per satisfer la nova demanda global.

Les xarxes criminals s’han adaptat ràpidament a les noves oportunitats i a la demanda de productes generats per la pandèmia.

• Els cosmètics, aliments, productes farmacèutics, pesticides i joguines falsos representen una amenaça greu per a la salut dels consumidors.

• La falsificació depèn ara, en gran mesura, del domini digital per obtenir components i distribuir els seus productes (tangibles i no tangibles) als consumidors a través de plataformes en línia, xarxes socials i serveis de missatgeria instantània.

• La majoria de productes falsificats distribuïts a la Unió Europea es produeixen fora de la UE.

L’informe, basat en dades de tota la UE i en la informació operativa d’Europol, confirma que la falsificació i la pirateria continuen suposant una greu amenaça per a la salut, la seguretat i també per a l’economia europea. Les importacions de productes falsificats van assolir els 119.000 milions d’euros l’any 2019, la qual cosa representa el 5,8% de tots els béns que van entrar a la Unió, segons les darreres dades de l’OCDE.

L’avaluació subratlla que, tot i que la majoria de falsificacions al mercat de la UE es produeixen fora del territori, principalment a la Xina i altres parts d’Àsia, la fabricació al si de la UE és una tendència que va en augment.

La creixent importació de materials d’embalatge i productes semielaborats falsificats a la UE indica clarament la presència d’instal·lacions de fabricació il·legals a la Unió. Les xarxes criminals amb seu a Europa implicades en delictes de propietat intel·lectual fan la distribució de falsificacions importades i, en alguns casos, operen en modernes instal·lacions de producció que munten productes semielaborats.

L’informe aporta dades per comprendre l’abast d’aquest fenomen criminal i demana una acció concertada com a resposta a mesura que s’avança en l’etapa postcovid.

Com a articles destacats objecte de falsificació cal esmentar els telèfons mòbils, els seus accessoris i components. Es venen en gran quantitat durant esdeveniments com el Black Friday o el Cyber Monday. Així mateix, els falsificadors han estat explotant recentment l’escassetat de subministraments globals de xips de semiconductors.

En el cas dels perfums i cosmètics, la producció il·lícita es refereix a béns d’ús quotidià com ara el xampú, la pasta de dents o el detergent. El comerç de plaguicides il·lícits continua sent una activitat de baix risc i alt benefici per la gran demanda i les baixes sancions per als infractors.

La pandèmia de covid-19 també va provocar una oferta més gran de contingut digital il·lícit, que sovint està vinculat a altres activitats cibercriminals. La pirateria és ara principalment un delicte digital i els llocs web que distribueixen il·legalment contingut audiovisual s’allotgen en servidors d’Europa, Àsia i l’Orient Mitjà.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari