Una estafa d’inversió en línia provoca pèrdues de més de 10 milions d’euros

Les autoritats de Bulgària han acabat amb una gran estafa d’inversió en línia responsable de pèrdues al voltant dels 10 milions d’euros, en què els estafadors operaven a través de webs falsos i centres de trucades que s’adreçaven a víctimes d’Alemanya i Grècia.

Les autoritats judicials i policials de Bulgària, amb el suport d’Europol i Eurojust, han desmantellat una xarxa d’estafadors d’inversions en línia involucrats en el rentat de capitals.

El dia que es va portar a terme l’acció policial, agents de la Policia Nacional de Bulgària (ГД Национална Полиция) van arrestar un sospitós per frau a inversors, principalment alemanys i grecs. També es van escorcollar 24 immobles i locals, mentre que es van interrogar 66 testimonis a Sofia i Burgas. A més, es van intervenir diversos equips electrònics, informació financera i enregistraments.

Europol hi va intervenir amb dos experts sobre el terreny per facilitar l’intercanvi d’informació i proporcionar anàlisis operatives i experiència tècnica en temps real. Pel que fa a Eurojust, va coordinar el dia d’acció conjunta i va proporcionar suport judicial transfronterer. Les autoritats nacionals van desplegar més de cent oficials i fiscals durant la jornada.

L’estafa va quedar en evidència després que els inversionistes alemanys i grecs presentessin queixes i denúncies conforme havien perdut tots els dipòsits en què havien invertit. El grup de crim organitzat responsable havia creat webs i centres de trucades que semblaven legítims però que, en realitat, eren fraudulents.

L’activitat delictiva la van portar a terme dos centres de trucades. Mentre actuaven com a consultors financers, els operadors de trucades –que parlaven alemany, grec, anglès i espanyol– es van posar en contacte amb potencials inversors amb promeses de guanys suculents i segurs. Com a resultat, diversos centenars de persones van fer fortes inversions, però van acabar perdent tots els diners.

Les autoritats búlgares van iniciar les investigacions a finals de l’any 2019, mentre Eurojust creava en paral·lel un equip conjunt d’investigació entre Bulgària, Alemanya, Grècia, Sèrbia i Europol.

Després de cinc reunions de coordinació amb Europol i Eurojust, els membres de l’equip van poder identificar els dos centres de trucades fraudulents a Bulgària. La policia búlgara, amb el suport de les autoritats sèrbies, va desmantellar els dos centres el dia de l’acció policial.

Amb tot, l’any 2020 es va utilitzar un modus operandi similar en un altre cas i una jornada d’acció coordinada va comportar el desmantellament de dos centres de trucades més.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari