Cop a la producció de tabac falsificat a Eslovènia que inundava el mercat francès

Una línia de producció de tabac que ha emplenat el mercat francès amb milions de cigarretes falsificades ha estat desmantellada a Eslovènia com a resultat d’una complexa investigació entre les autoritats franceses i eslovenes, amb el suport d’Europol.

Iniciada a l’octubre de l’any 2020, la investigació es va centrar en un grup de crim organitzat involucrat en la producció i distribució il·lícita de tabac. Després de dos exitosos dies d’acció a França els mesos d’abril i maig de 2021 contra els delinqüents involucrats en la distribució d’aquestes cigarretes falsificades, les autoritats eslovenes van iniciar una investigació amb l’objectiu de detenir els sospitosos responsables de la producció d’aquests productes il·legals.

Després de diverses reunions de coordinació entre les autoritats judicials i policials franceses i eslovenes, amb la supervisió d’Eurojust i Europol, es va acordar organitzar un dia d’acció a Eslovènia.

Durant el 25 de gener de 2022, més de cent agents de la Policia Nacional d’Eslovènia (Policija) i l’Administració Financera (Finančna Uprava) van escorcollar onze habitatges, inclosos locals industrials i residències privades. Van ser assistits sobre el terreny per agents de la Gendarmeria francesa (Gendarmerie Nationale), així com per magistrats francesos del Tribunal Especialitzat Interregional de Burdeus (JIRS) i agents d’Europol.

Aquesta acció va fer possible trobar diferents indrets de producció establerts en magatzems ubicats en àrees allunyades d’Eslovènia. En total es van intervenir més de 26 tones de tabac, així com 29 milions de filtres, diverses màquines destinades a la fabricació de tabac i deu tones de papers impresos per a embalatge. La quantitat de cigarretes que s’haurien pogut fabricar amb la mercaderia intervinguda hauria tingut un valor de 13 milions d’euros en el mercat francès.

Anteriorment, el novembre del 2021, l’Administració Financera d’Eslovènia havia intervingut en la mateixa investigació unes 12 tones addicionals de picadura de tabac.

Dos líders de la xarxa delictiva a càrrec de la fabricació de cigarretes van ser detinguts en virtut d’ordres de detenció europees, un a Croàcia i un altre a Eslovènia.

El Centre Europeu de Delictes Econòmics i Financers (EFECC) d’Europol va donar suport a la investigació proporcionant la seva plataforma de comunicació segura i facilitant la cooperació internacional entre França, Eslovènia i altres estats membres, fent comprovacions encreuades i proporcionant suport analític i experiència operativa. Un dels seus experts va ser enviat a Maribor – Eslovènia– per ajudar les autoritats nacionals el mateix dia de l’acció policial.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Leave a Reply