Intervingudes 1.534 armes de foc en una operació internacional contra el comerç il·legal

En l’operació internacional coordinada per Europol, en una iniciativa de l’àmbit d’aplicació de la llei dirigida al comerç il·legal d’armes, es van decomissar un total de 1.534 armes de foc. Algunes d’aquestes armes havien estat manipulades, com per exemple algunes pistoles detonadores o de tir esportiu, que s’han convertit en una de les armes preferides pels delinqüents ja que es poden transformar fàcilment per descarregar munició real. Es creu que una arma de foc d’aquestes característiques va ser utilitzada per matar el periodista holandès a Amsterdam el juliol de l’any passat.

Aquesta operació, coneguda com Conversus, va ser liderada per la Policia Nacional Romanesa (Poliția Română) en el marc de la Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Criminals (EMPACT). Es va treballar al voltant d’una setmana en una acció coordinada per Europol entre el 13 i el 17 de desembre de 2021 i va implicar les policies de 24 països, juntament amb Eurojust i la Comissió Europea.

Aquests són els resultats de l’operació:

• Escorcolls d’habitatges realitzats: 260

• Armes intervingudes: 1.534

• Munició intervinguda: 17.464

• Pirotècnia intervinguda: 6.550 kg

Fins fa poc, la majoria de les armes confiscades a Europa eren importades a la Unió Europea des de Turquia. Des de llavors, les autoritats turques han canviat la seva legislació per fer front a aquesta amenaça. Un cop a la UE, aquestes armes es compren normalment a un preu baix als mercats legals, abans de ser objecte de tràfic il·legal cap a altres països on es requereix un permís per adquirir, importar i posseir aquestes armes de foc.

La setmana d’acció d’Europol va ser precedida d’un treball operatiu a principis d’any per identificar els compradors i distribuïdors implicats en aquest comerç il·legal. La policia romanesa, juntament amb els seus homòlegs de Bulgària i Macedònia del Nord, van recollir dades sobre els venedors que després van ser analitzades per Europol per identificar compradors i transaccions sospitoses.

En aquesta acció coordinada han participat els països següents: Romania, Bulgària, Portugal, Bèlgica, Sèrbia, Croàcia, Xipre, Txèquia, Suècia, Alemanya, Dinamarca, Estònia, Montenegro, Grècia, Espanya, França, Finlàndia, Hongria, Lituània, Luxemburg, Letònia, Països Baixos, Polònia, Albània, Bòsnia i Hercegovina, Suïssa, Noruega, Macedònia del Nord, Ucraïna i Kosovo*.

El 2017 el Consell Europeu va decidir continuar el cicle polític de la UE per al període 2018-2021. Té com a objectiu fer front a les amenaces més importants que suposa la delinqüència internacional organitzada i greu per a la UE. Això s’aconsegueix millorant i reforçant la cooperació entre els serveis rellevants dels estats membres de la Unió, les institucions i les agències, així com els països i les organitzacions no membres de la UE, inclòs el sector privat, si s’escau. Actualment, hi ha deu prioritats EMPACT. A partir del 2022, el mecanisme esdevé permanent amb el nom d’EMPACT 2022+.

* Aquesta designació s’entén sense perjudici de les posicions sobre l’estatus i s’ajusta a la RCSNU 1244/99 i l’Opinió del TIJ sobre la declaració d’independència de Kosovo.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari