Les forces policials d’arreu del món han detingut 150 implicats en la compravenda de béns il·lícits al web fosc com a part d’una operació internacional coordinada que involucra nou països.

En aquesta operació s’han decomissat més de 26,7 milions d’euros (31 milions de dòlars) en efectiu i monedes virtuals, així com 234 kg de droga i 45 armes de foc. Les drogues intervingudes inclouen 152 kg d’amfetamines, 27 kg d’opioides i més de 25.000 píndoles d’èxtasi.
Aquesta operació, anomenada Dark HuntTOR, va ser planificada amb una sèrie d’accions separades però complementàries a Austràlia, Bulgària, França, Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Suïssa, el Regne Unit i els Estats Units, amb esforços de coordinació liderats per Europol i Eurojust.
L’operació Dark HuntTOR neix de la retirada a principis d’any de DarkMarket, el mercat il·legal més gran del món al web fosc. Aleshores, les autoritats alemanyes van detenir el suposat operador del mercat i es van apoderar de la infraestructura criminal, cosa que va proporcionar als investigadors de tot el món una gran quantitat de proves. Des de llavors, el Centre Europeu de Ciberdelinqüència (EC3) d’Europol ha anat recopilant informació per identificar els objectius clau.
Com a resultat, 150 venedors i compradors que havien participat en desenes de milers de vendes de béns il·lícits van ser arrestats a tot Europa i els Estats Units. Alguns d’aquests sospitosos van ser considerats objectius d’alt valor per Europol.
Aquestes detencions es van produir als Estats Units (65), Alemanya (47), el Regne Unit (24), Itàlia (4), els Països Baixos (4), França (3), Suïssa (2) i Bulgària (1). Encara hi ha diverses investigacions en curs per identificar més persones darrere dels comptes del web fosc.
En el marc d’aquesta operació, les autoritats italianes també van tancar els mercats del web fosc DeepSea i Berlusconi, que en conjunt comptaven amb més de 100.000 anuncis de productes il·legals. Quatre administradors van ser detinguts i es van confiscar 3,6 milions d’euros en criptomonedes.
L’EC3 d’Europol va facilitar l’intercanvi d’informació en el marc del Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) allotjat a la seu central d’Europol a la Haia, Països Baixos.
El director executiu adjunt d’operacions d’Europol, Jean-Philippe Lecouffe, va considerar que l’objectiu d’operacions com Dark HuntTOR és advertir els criminals que operen al web fosc que la comunitat policial té els mitjans i les associacions globals per desemmascarar-los i fer-los responsables de les seves activitats il·legals, fins i tot en aquesta part del web.
Comprar al web fosc comporta riscos:
• Els compradors poden obtenir més del que van negociar. Els opioides amb fentanil, per exemple, han provocat un seguit de sobredosis mortals. Tampoc no hi ha cap garantia que un obtindrà els productes o serveis que ha comprat: els estafadors s’amaguen a cada racó digital.
• Els dispositius es poden veure exposats a una sèrie de programari maliciós preparat per causar estralls a les dades dels compradors.
• El risc de processament és real: utilitzar el web fosc per a activitats il·legals és un delicte punible i pot comportar presó en diversos països.
Esteu pensant de comprar productes il·legals de manera anònima al web fosc?
Penseu-vos-ho bé. El web fosc ja no és tan fosc com voldrien alguns delinqüents. Les forces de l’ordre s’han acostumat a treballar en aquest espai i poden desplegar una àmplia gamma de tècniques diferents per identificar compradors i venedors de béns il·legals.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français