Cal replantejar l’estratègia d’intel·ligència dels Estats Units amb el terrorisme domèstic?

Els canvis en l’amenaça terrorista percebuda poden situar els Estats Units en un punt d’inflexió. Després de dues dècades d’enfocament gairebé exclusiu en l’amenaça terrorista que representen l’organització gihadista mundial i els seus partidaris, l’esforç d’intel·ligència és ara fonamental per fer front a l’extremisme violent domèstic. Això podria requerir un replantejament de l’estratègia d’intel·ligència.

Des de l’Onze de Setembre, l’objectiu primordial de la recopilació d’intel·ligència domèstica ha estat prevenir atacs terroristes. Això significava descobrir i frustrar les trames terroristes abans que es poguessin dur a terme. La por d’altres atacs a escala 9/11 o d’escenaris terroristes encara més alarmants va fer que la prevenció fos essencial.

Una acció ràpida a l’estranger va dispersar el lideratge d’Al Qaida i un intens esforç d’intel·ligència internacional va reduir la possibilitat de nous 9/11. Els Estats Units no van patir cap altre atac terrorista a gran escala des de l’estranger. En canvi, els gihadistes de producció pròpia, inspirats en la ideologia gihadista, van dur a terme atacs de baix nivell, encara que de vegades letals. La majoria d’aquests van ser puntuals. Així mateix, la majoria de les trames i gairebé tots els atacs van implicar un sol autor, que actuava sol amb capacitats i recursos limitats.

La campanya contra els gihadistes de producció pròpia no és el model per tractar amb extremistes violents domèstics.

Les autoritats van descobrir i frustrar més del 80% de les trames gihadistes, perquè els consells de la comunitat, la informació dels informants o les dades d’Internet van posar en alerta l’FBI o la policia local. Aquells que semblaven tenir intenció de violència van ser objecte d’operacions secretes. Als vint anys posteriors a l’Onze de Setembre, els gihadistes dels Estats Units van matar un total de 105 persones, 49 en un sol tiroteig en una discoteca d’Orlando. Tot i que cada mort és tràgica, això va ser molt menys del que molts temien a l’ombra immediata de l’Onze de Setembre.

A diferència dels gihadistes, els extremistes polítics nacionals tenen una circumscripció potencial. La ideologia gihadista mai va guanyar força a les comunitats musulmanes nord-americanes. Els gihadistes estaven aïllats. En canvi, les creences que motiven els extremistes nacionals nord-americans, especialment els d’extrema dreta, són profundes en la societat nord-americana. Els informadors poden ser més difícils de contractar i les divisions polítiques podrien limitar les operacions d’intel·ligència.

La campanya legal contra l’extremisme domèstic no és un atac a les creences, ni una croada per desarrelar els sentiments antigovernamentals o acabar amb el racisme. Són qüestions d’interès nacional. La intel·ligència pot tenir com a objectiu prevenir la violència grupal.

Però sembla que la majoria de les amenaces terroristes provenen d’individus o de petites conspiracions al marge de moviments més grans. El bombardeig d’Oklahoma City de 1995 va ser dut a terme per un home i un còmplice, cap dels quals actuava en una organització més gran. La majoria dels terroristes actuals a Occident són actors solitaris motivats per ideologies extremistes, que busquen el reconeixement superant altres atacs espectaculars.

S’han implementat diversos programes destinats a identificar i dissuadir les persones que semblen estar en camí cap a la violència, però l’èxit de la intervenció minorista com a estratègia preventiva encara no està demostrat.

Les circumstàncies actuals són diferents. La prevenció de delictes violents continua sent un objectiu, però és possible que calgui moderar les expectatives. Tot i que la intel·ligència podria ser un component crític de l’estratègia antiterrorista nord-americana, hi ha raons per les quals també pot ser prudent tornar a un enfocament més tradicional centrat en la investigació de crims violents i la denúncia dels autors davant la justícia.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari