Les autoritats de Romania, els Països Baixos i Irlanda han descobert un esquema de frau sofisticat que utilitza correus electrònics i fraus de pagaments per avançat, com a part d’una acció coordinada per l’Europol.

El 10 d’agost d’enguany, 23 sospitosos van ser detinguts en una sèrie d’operacions realitzades simultàniament als Països Baixos, Romania i Irlanda. En total, es van escorcollar 34 habitatges. Es creu que aquests delinqüents han estafat empreses d’almenys 20 països amb aproximadament un milió d’euros.
El frau va ser liderat per un grup de delinqüència organitzada que abans de la pandèmia de la COVID-19 ja oferia il·legalment altres productes ficticis a la venda en línia, com ara pellets de fusta. L’any passat els delinqüents van canviar el seu modus operandi i van començar a oferir materials de protecció després de l’esclat de la pandèmia.
Aquest grup criminal, format per nacionals de diferents països africans residents a Europa, va crear adreces de correu electrònic falses i pàgines web similars a les que pertanyen a empreses majoristes legítimes. Fent-se passar per aquestes companyies, aquests delinqüents haurien enganyat les víctimes, principalment empreses europees i asiàtiques, per emetre ordres i sol·licitar-los pagaments per avançat per tal que els béns s’enviessin.
Tanmateix, el lliurament de la mercaderia mai no es va produir i la recaptació es va rentar a través de comptes bancaris romanesos controlats pels delinqüents abans de ser retirada als caixers automàtics.
L’Europol ha donat suport a aquest cas, des del seu inici l’any 2017, amb les accions següents:
• Reunir els investigadors nacionals de totes les parts que han col·laborat estretament amb el Centre Europeu de Ciberdelinqüència (EC3) d’Europol per preparar-se per al dia de l’operació.
• Proporcionar anàlisi i desenvolupament d’intel·ligència contínua per donar suport als investigadors de camp.
• Desplegar dos dels seus experts en ciberdelinqüència en les operacions als Països Baixos per donar suport a les autoritats holandeses amb la comprovació creuada de la informació en temps real recopilada durant l’operació i amb l’obtenció de proves pertinents.
Eurojust va coordinar la cooperació judicial a la vista de les investigacions i va donar suport amb l’execució de diversos instruments de cooperació judicial.
Aquesta acció es va dur a terme en el marc de la Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Criminals (EMPACT).
Van participar en aquesta acció les següents autoritats policials:
• Romania: Policia Nacional (Poliția Română)
• Països Baixos: Policia Nacional (Politie)
• Irlanda: Policia Nacional (An Garda Síochána)
• Europol: Centre Europeu de Ciberdelinqüència (EC3)
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français