El Consell Europeu ha aprovat una sèrie de conclusions que reafirmen el compromís de la Unió Europea de donar un nou impuls en la seva associació amb la Banya d’Àfrica i d’establir una nova estratègia per a la regió.

La prioritat geoestratègica de la UE en aquesta regió nord-oriental de l’Àfrica ha experimentat desenvolupaments sense precedents en els darrers anys i ara es troba en una cruïlla.
Amb aquesta nova estratègia, la intenció de la UE és enfortir i aprofundir encara més la seva relació estratègica i la seva associació amb la Banya d’Àfrica i els seus països, sobretot amb la finalitat de reduir la inestabilitat, promoure la democràcia i el creixement sostenible.
L’estratègia tindrà com a objectiu reforçar un enfocament conjunt de la democràcia, la pau i la seguretat regionals, revitalitzant el multilateralisme i l’ordre internacional, reforçant el compromís amb el desenvolupament social i humà, impulsant la recuperació socioeconòmica post-COVID i el comerç i la integració regional. L’estratègia també té com a objectiu enfortir l’associació amb la regió més àmplia, en particular el mar Roig, l’oceà Índic Occidental i el Nil. Entre les principals conclusions destaquen:
1. La Banya d’Àfrica és una regió estratègicament important, amb la qual Europa manté vincles polítics i econòmics de llarga durada.
2. El Consell estableix una nova estratègia de la UE, en línia amb l’enfocament global de la UE sobre l’Àfrica, per donar un nou impuls a aquesta relació i per mantenir la política, la seguretat i l’economia de la UE.
3. La regió ha experimentat importants desenvolupaments durant l’última dècada i està assistint cada vegada més a una dinàmica regional canviant.
4. Els canvis demogràfics, la urbanització, la digitalització i l’aparició de nous mercats ofereixen importants oportunitats. Tot i això, la regió es veu afectada pels greus efectes del canvi climàtic i els desastres naturals més freqüents. Cal superar els reptes de governança per fer front a la pobresa persistent, les desigualtats socioeconòmiques, el difícil accés als serveis bàsics i la manca d’oportunitats laborals dignes, tot plegat amb la pandèmia de COVID-19.
5. Més enllà de les seves fortes relacions polítiques, econòmiques i comercials, la UE és un soci important, de llarga durada i fiable per a la pau, el desenvolupament sostenible i l’assistència humanitària.
6. La propietat i el compromís de les autoritats regionals, nacionals i locals són necessaris per al desenvolupament concret, sostenible i a llarg termini de la regió.
7. L’estratègia de la UE es basa en la continuació de la promoció i el respecte dels drets humans, la igualtat de gènere, la democràcia, l’estat de dret i els principis humanitaris, que es mantindrà al centre de tota acció de la UE.
8. La UE reforçarà el seu suport a la pau i la seguretat. Tot i l’evolució política positiva, la fragilitat i la inseguretat persisteixen amb efectes desestabilitzadors a tota la regió. Les tensions dins i entre els països de la regió són cada vegada més preocupants i il·lustren la necessitat d’un enfocament eficaç i multilateral de seguretat col·lectiva, diàleg i creació de confiança. La UE continuarà treballant amb la Unió Africana (UA) i amb l’Autoritat Intergovernamental per al Desenvolupament (IGAD). La UE està disposada a col·laborar amb els líders de l’IGAD per ajudar-los a consolidar les seves capacitats i convertir-la en un òrgan multilateral més eficaç que fomenti la confiança entre els països de la regió.
9. Tot i que la regió ha d’assumir la responsabilitat de la seva pròpia pau i seguretat, la UE, conjuntament amb socis internacionals, continuarà donant suport, fins i tot a través de les seves missions i operacions, a la creació de capacitat de seguretat regional, com ara el suport a la pau africana, operacions i altres arranjaments de seguretat que responguin a totes les amenaces de seguretat, inclòs el mar.
10. La UE continuarà donant suport a la seguretat marítima, utilitzant la diplomàcia naval com a eina per fomentar la cooperació i les sinergies entre els agents regionals. En aquest sentit, el mandat de l’Operació EUNAVFOR – Somàlia ATALANTA, un actor marítim clau a la regió, s’ha revisat i ampliat per donar suport a la participació de la UE a través del mar Roig meridional i l’oceà Índic Occidental. Tot i que la seva tasca principal continua sent dissuadir, prevenir i reprimir la pirateria, l’operació també contribuirà a combatre altres delictes marítims i activitats il·legals.
_____
Esta entrada en español / This post in English / Post en français