El Consell Europeu estableix 10 prioritats en la lluita contra el crim organitzat per als propers 4 anys

El Consell Europeu ha adoptat una sèrie de conclusions que estableixen les prioritats de la Unió Europea per al període 2022-2025 per a la lluita contra la delinqüència greu i organitzada a través de la plataforma europea multidisciplinària contra les amenaces criminals (EMPACT). Dins del marc EMPACT, els estats membres de la Unió, les policies i altres agents col·laboraran estretament per fer front a aquestes amenaces criminals, utilitzant eines com la formació policial i accions operatives conjuntes per desmantellar les xarxes criminals, les seves estructures i els seus models de negoci.

Sobre la base de l’avaluació de l’amenaça de la delinqüència greu i organitzada de la UE del 2021, presentada per l’Europol, els estats membres han identificat deu prioritats de la delinqüència:

1. Xarxes criminals d’alt risc: Identificar i desmantellar les xarxes criminals d’alt risc actives a la UE, fent èmfasi especialment en aquelles que utilitzen corrupció, violència, armes de foc i blanqueig de diners mitjançant sistemes financers subterranis paral·lels.

2. Ciberatacs: Neutralitzar els delinqüents criminals que orquestren ciberatacs, en particular aquells que ofereixen serveis criminals especialitzats en línia.

3. Tràfic d’éssers humans: Investigar les xarxes criminals dedicades al tràfic d’éssers humans, amb especial atenció a aquelles que exploten menors, aquelles que utilitzen la violència contra les víctimes i les seves famílies o amenacen amb violència, i les que recluten i anuncien víctimes en línia.

4. Explotació sexual infantil: Combatre l’abús infantil en línia i fora de línia, incloses la producció i la difusió de material d’abús infantil, així com l’explotació sexual infantil en línia.

5. Contraban de migrants: Lluitar contra les xarxes criminals implicades en el contraban de migrants, en particular aquelles que proporcionen serveis de facilitació al llarg de les principals rutes migratòries.

6. Tràfic de drogues: Identificar i orientar les xarxes  criminals implicades en el tràfic de drogues, inclòs el tràfic i distribució de cànnabis, cocaïna, heroïna, drogues sintètiques i noves substàncies psicoactives.

7. Fraus, delictes econòmics i financers: Investigar els delinqüents que cometen fraus, delictes econòmics i financers, frau en línia, frau d’impostos especials, delictes contra la propietat intel·lectual, falsificació de béns i monedes, finances penals i blanqueig de diners.

8. Delictes contra la propietat organitzada: Pertorbar les xarxes criminals implicades en la delinqüència contra la propietat organitzada, amb especial atenció als robatoris organitzats, robatoris, la delinqüència amb vehicles de motor i el comerç il·legal de béns culturals.

9. Delictes ambientals: Combatre les xarxes criminals implicades en totes les formes de delictes ambientals i, en particular, aquelles amb capacitat per infiltrar-se en estructures comercials legals o crear empreses pròpies per facilitar els seus delictes.

10. Tràfic d’armes de foc: Detenció dels delinqüents implicats en el tràfic, distribució i ús il·lícit d’armes de foc.

A més d’aquestes prioritats, la producció i subministrament de documents falsos i fraudulents s’abordarà com un objectiu estratègic horitzontal comú, ja que és un factor clau per a molts delictes.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari