Operació Pandora: més de 56 400 béns culturals confiscats i 67 detencions

Malgrat les limitacions imposades per la pandèmia de la COVID-19, l’edició de l’any 2020 de l’operació Pandora contra el tràfic il·lícit de béns culturals ha estat fins ara la més exitosa, amb més de 56.400 béns culturals confiscats. Aquests objectes inclouen restes arqueològiques, mobles, monedes, pintures, instruments musicals i escultures.

Entre l’1 de juny i el 31 d’octubre del 2020, Pandora V va comptar amb la participació de les autoritats duaneres i policials de 31 països.

Durant la fase operativa, es van dur a terme desenes de milers de controls a diversos aeroports, ports, punts de pas fronterers, així com a les cases de subhastes, museus i cases particulars. Com a resultat, es van obrir més de 300 investigacions i es van detenir 67 persones.

Atesa la naturalesa global d’aquest delicte, les unitats de coordinació d’operacions que treballen 24/7 van ser creades per l’Europol, d’una banda, i per l’Organització Mundial de Duanes i la INTERPOL, de l’altra, per donar suport a l’intercanvi d’informació i per difondre alertes i avisos i dur a terme comprovacions en diferents bases de dades nacionals i internacionals.

Aquesta operació va ser dirigida per la Guàrdia Civil amb la coordinació internacional de suport de l’Europol, la INTERPOL i l’OMD. PANDORA V es va dur a terme en el marc de la Plataforma Multidisciplinària Europea contra les Amenaces Criminals (EMPACT).

Dades operatives a destacar de l’operació Pandora V

• Un total de 27.300 restes arqueològiques van ser intervingudes com a resultat d’una única investigació duta a terme per la duana francesa. Es va detenir un sospitós, que ara s’enfronta a una pena de presó i a una multa de diversos centenars de milers d’euros.

• Durant les cerques a internet, la policia sueca va identificar un article d’art popular robat a Suècia el 2019. En la mateixa subhasta en línia, la policia va descobrir un parell de canelobres del segle XVII robats a una església sueca fa 8 anys.

• El Cos de Carrabiners italians va informar de més de 2.700 béns culturals confiscats, incloent-hi ceràmica, béns arqueològics, art i llibres per valor de 1.155.000 euros.

• La policia hel·lènica  va dur a terme 34 detencions i va recuperar un total de 6.757 antiguitats, inclosos objectes de ceràmica i marbre, així com 6.452 monedes, de les quals 5.333 es van recuperar en una sola investigació. En un cas, dos ciutadans grecs van ser arrestats per intentar vendre 6 antiguitats de marbre i fang per 150.000 euros.

Es van intervenir un total de 50 detectors de metalls i 6 d’ells van ser intervinguts directament en jaciments arqueològics.

L’Europol, com a colíder d’aquesta acció, va tenir un paper clau en la implementació de tota l’operació, facilitant l’intercanvi d’informació i proporcionant suport analític i operatiu. L’OMD també va facilitar l’intercanvi d’intel·ligència entre diferents agències a través d’un grup d’usuaris especial creat a la seva plataforma de comunicació CENComm.

La INTERPOL va connectar els països balcànics i europeus participants, facilitant l’intercanvi d’informació a través del seu sistema de comunicacions segures. Un expert va donar suport a tota l’operació comprovant les cerques a la base de dades d’obres d’art robades de la INTERPOL per localitzar i identificar els articles robats.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari