Delictes greus i organitzats a la Unió Europea

Recentment l’Europol ha publicat l’avaluació de les amenaces de delictes greus i organitzats de la Unió Europea (UE), la SOCTA 2021. La SOCTA, que es fa pública cada quatre anys, presenta una anàlisi detallada de l’amenaça de la delinqüència greu i organitzada a què s’enfronta la UE.

La SOCTA 2021 detalla les operacions de les xarxes criminals a la UE i com les seves activitats criminals i les seves pràctiques comercials amenacen de minar les nostres societats, economia i institucions i erosionar lentament l’estat de dret. L’informe proporciona informació sense precedents sobre l’inframon criminal d’Europa basada en l’anàlisi de milers de casos i d’informació proporcionada a l’Europol.

Entre les principals conclusions de la SOCTA 2021 hi ha:

La delinqüència greu i organitzada mai no ha representat una amenaça tan elevada per a la UE i els seus ciutadans com avui.

La pandèmia de COVID-19 i les possibles conseqüències econòmiques i socials que s’espera que segueixin amenacen de crear les condicions ideals perquè la delinqüència organitzada s’estengui i s’apliqui a la UE i més enllà. Una vegada més confirmada per la pandèmia, una característica clau de les xarxes criminals és la seva agilitat per adaptar-se i aprofitar els canvis en l’entorn en què operen.

Igual que una organització empresarial, el nucli d’una xarxa criminal es compon de capes directives i operadors de camp. Aquest nucli està envoltat per una sèrie d’actors vinculats a la infraestructura criminal que proporciona serveis de suport.

Amb prop del 40 per cent de les xarxes criminals actives en el tràfic de drogues, la producció i el tràfic de drogues segueixen sent el negoci criminal més important de la UE.

El tràfic i l’explotació d’éssers humans, el contraban d’immigrants, els fraus en línia i fora de línia i els delictes contra la propietat representen amenaces importants per als ciutadans de la UE.

Els delinqüents fan servir la corrupció. Gairebé el 60% de les xarxes criminals informades participen en corrupció.

Els delinqüents guanyen i blanquegen milers de milions d’euros anuals. L’escala i la complexitat de les activitats de blanqueig de capitals a la UE s’han subestimat anteriorment. Els blanquejadors professionals de diners han establert un sistema financer subterrani paral·lel i utilitzen qualsevol mitjà per infiltrar-se i soscavar les economies i les societats europees.

Les estructures empresarials legals s’utilitzen per facilitar pràcticament tot tipus d’activitats delictives que tinguin un impacte a la UE. Més del 80% de les xarxes criminals actives a la UE utilitzen estructures comercials legals per a les seves activitats criminals.

L’ús de la violència per part de criminals implicats en delictes greus i organitzats a la UE sembla haver augmentat en termes de freqüència d’ús i de gravetat. L’amenaça d’incidents violents s’ha incrementat amb l’ús freqüent d’armes de foc o explosius en espais públics.

Els delinqüents són nadius digitals. Pràcticament totes les activitats delictives presenten ara algun component en línia i molts delictes han migrat completament en línia. Els delinqüents exploten les comunicacions xifrades per connectar-se entre ells i utilitzen les xarxes socials i els serveis de missatgeria instantània per arribar a un públic més gran per anunciar béns il·legals o difondre la informació.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Leave a Reply