Una tecnologia de reconeixement facial es declara il·legal al Canadà

La controvertida pràctica de la companyia Clearview de recollir i vendre milions d’impressions facials va rebre un fort revés per part d’un comissari canadenc.

Clearview, fundada el 2017 per l’empresari australià Hoan Ton-Thatand, treballa en la recopilació d’allò que anomena “empremtes facials”, que són identificadors biomètrics únics similars a les empremtes digitals o al perfil d’ADN d’algú, a partir de fotos que la gent publica en línia.

Les autoritats canadenques han trobat que la recopilació de dades de reconeixement facial per part de Clearview és il·legal perquè infringeix les lleis de privadesa federals i provincials, cosa que suposa un guany per a la privadesa de les persones i pot establir un precedent per a altres desafiaments legals d’aquesta tecnologia.

Una investigació conjunta de les autoritats dirigida per l’Oficina del Comissari del Canadà va arribar a aquesta conclusió, afirmant que la companyia amb seu a Nova York que aplegava milers de milions d’imatges de persones de tot internet representava una vigilància massiva i infringia els drets de privadesa dels canadencs.

A més, la investigació va comprovar que Clearview havia recopilat informació biomètrica altament sensible sense el coneixement ni el consentiment de la gent i, a continuació, va utilitzar i divulgar aquesta informació personal amb finalitats inadequades, que no serien adequades fins i tot si la gent ho hagués consentit.

Des del 2019, l’empresa s’ha enfrontat a desafiaments legals de les seves pràctiques tecnològiques i empresarials, que formen part d’una qüestió més àmplia sobre les tecnologies de reconeixement facial que desenvolupen una infinitat d’empreses, incloses empreses com Microsoft i IBM.

Fins ara, Clearview ha acumulat en una base de dades milers de milions d’aquestes empremtes facials, que ven als seus clients. També proporciona accés a una aplicació per a telèfons intel·ligents que permet als clients penjar una foto d’una persona desconeguda i rebre instantàniament un conjunt de fotos coincidents.

Un dels arguments més importants en defensa de la seva empresa que Ton-Thatand ha presentat en els informes publicats és que hi ha un gran benefici en utilitzar la seva tecnologia per fer complir la llei i la seguretat nacional, que supera les preocupacions de privadesa de les persones. A més, Clearview no té cap culpa si les forces policials fan un mal ús de la seva tecnologia.

La decisió al Canadà probablement ajudarà altres decisions legals no només sobre la tecnologia de Clearview, sinó també sobre el reconeixement facial en general. El mes de maig de 2020, la Unió Americana de Llibertats Civils va demandar Clearview per infraccions de privadesa a Illinois, un cas que està en curs. Fins i tot els legisladors dels Estats Units han proposat la prohibició nacional del reconeixement facial.

La tecnologia també planteja qüestions de biaix racial i la possibilitat de falses acusacions contra persones innocents. Al desembre, dos homes negres van presentar una demanda contra la policia a Michigan, al·ludint que havien estat identificats falsament per la tecnologia de reconeixement facial, específicament pel programari de reconeixement facial DataWorks Plus que utilitza la policia estatal de Michigan.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari