Informe de riscos globals del Fòrum Econòmic Mundial

Durant l’any 2020, el risc d’una pandèmia mundial es va fer realitat. Segons diverses enquestes realitzades per governs i empreses, els danys causats durant l’últim any són molt greus i importants en tots els àmbits de la societat.

És en aquest context que es publica la 16a edició de l’Informe de riscos globals 2021 del Fòrum Econòmic Mundial. L’anàlisi se centra en els riscos i les conseqüències d’ampliar les desigualtats i la fragmentació social. En alguns casos, les disparitats en els resultats de la salut, la tecnologia o les oportunitats de la mà d’obra són el resultat directe de la dinàmica creada per la pandèmia. En d’altres, les divisions socials ja presents s’han ampliat i han debilitat les xarxes de seguretat i les estructures econòmiques fora mesura.

Caldria reduir les distàncies actuals, depenent de les accions realitzades arran de la pandèmia de la COVID-19 per reconstruir cap a un futur inclusiu i accessible. La inacció sobre les desigualtats econòmiques i la divisió social poden continuar amb l’acció contra el canvi climàtic, amenaça encara existent per a la humanitat.

Es manifesta també una fragmentació social creixent a través de riscos persistents i emergents, augment de l’atur, ampliació de l’esquerda digital i desencís entre els joves, que pot tenir greus conseqüències en una era de mala conjuntura econòmica i de riscos ambientals, geopolítics i tecnològics.

El cost humà i econòmic immediat de la pandèmia de la COVID-19 és molt greu. Amenaça de reduir els anys de progrés i de disminució de la pobresa i la desigualtat, i per avançar, afeblir la cohesió social i la cooperació global. Les interaccions i els canvis bruscos en els mercats podrien conduir a conseqüències terribles i oportunitats perdudes per a gran part de la població mundial. El malestar social, la fragmentació política i les tensions geopolítiques configuraran l’eficàcia de la nostra resposta a les altres amenaces clau de la propera dècada: ciberatacs, armes de destrucció massiva i, sobretot, el canvi climàtic.

A l’Informe de riscos globals 2021 es comparteixen els resultats de la darrera enquesta de percepció de riscos globals, seguits de l’anàlisi del creixement econòmic i social, divisions industrials, les seves interconnexions i implicacions en la nostra capacitat per resoldre els principals riscos mundials que requereixen cohesió social i cooperació global.

L’informe finalitza amb propostes de millora, de resiliència, extreta de les lliçons de la pandèmia i de l’anàlisi de riscos històrics.

Entre els riscos amb més probabilitat dels següents deu anys es troben els meteorològics extrems, el fracàs de l’acció climàtica i els danys ambientals causats pels humans, així com la desigualtat digital i el fracàs de la ciberseguretat.

Entre els riscos de més impacte per a la propera dècada, l’informe destaca les malalties infeccioses –situa la Xina en primer lloc–, seguides del fracàs de l’acció climàtica i d’altres riscos ambientals, com també les armes de destrucció massiva, crisis de subsistència o crisis de deute.

Finalment, també inclouen crisis d’ocupació i mitjans de subsistència, desencís generalitzat dels joves, desigualtat digital, estancament econòmic, danys ambientals causats per l’home, erosió de la cohesió social i atacs terroristes.

_____

Esta entrada en español / This post in English / Post en français

Deixa un comentari